Recomandarea OCDE pentru Evaluarea Națională: Să se ia în calcul și notele din a VII-a și a VIII-a, pe lângă o evaluare multidisciplinară

Recomandarea OCDE pentru Evaluarea Națională: Să se ia în calcul și notele din a VII-a și a VIII-a, pe lângă o evaluare multidisciplinară

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că recomandarea OCDE pentru examenul de la finalul clasei a VIII-a este să se includă și notele din clasele a VII-a și a VIII-a într-un portofoliu educațional, în plus față de Evaluarea Națională multidisciplinară. 

„Mă bucur că am văzut la fel problema Evaluării Naționale, în sensul că raportul OCDE spune că e ok că facem evaluări standardizate în clasele a II-a, a IV-a, a VI-a și a VIII-a, dar cele din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a ar trebui să nu mai fie atât de complicate, să ia atât de multe resurse, atât de mult timp. Și ar trebui să fie ghidate mai mult pentru feedbackul pentru copil, ca să ai o educație personalizată. Dacă mergi numai într-o logică în care faci testarea standardizată, să compari școli între ele e bun și acel lucru, dar cumva trebuie să ajungi la educație personalizată”, a spus, potrivit edupedu.ro, ministrul Daniel David, marți, la lansarea raportului OCDE "Educație și competențe în România - evaluarea OCDE a politicilor naționale în domeniul Educației".

În privința Evaluării Naționale de la finalul clasei a VIII-a, Daniel David recomandarea OCDE este „să luăm în calcul și notele din clasele a VII-a și a VIII-a, să nu fie doar această evaluare punctuală, dincolo de faptul că extindem domeniile, nu rămânem doar la cele două”:

„În ceea ce privește Evaluarea în clasa a VIII-a, OCDE-ul spune lucrurile foarte clar. Și alte rapoarte au spus înainte, și eu am spus în raportul pe care l-am prezentat, văzând feedbackuri din diverse analize. În momentul acesta, evaluarea noastră din clasa a VIII-a nu servește scopului educațional, într-un sistem în care învățământul este obligatoriu până în clasa a XII-a, în sensul că este prea restrictivă, se focalizează pe două discipline, Matematică și Limba română, când noi, în gimnaziu, încercăm să evaluăm mai multe componente. Și, de asemenea, este punctuală și grevează, după aceea, traiectoria de viață și traiectoria educațională a unui copil. Și OCDE-ul încearcă să facă, o să vedeți în raport, unele sugestii, spunând că poate ar fi bine să luăm în calcul și notele din clasele a VII-a și a VIII-a, să nu fie doar această evaluare punctuală, dincolo de faptul că extindem domeniile, nu rămânem doar la cele două. Și aici aș vrea să discutăm, pentru că OCDE-ul spune că ar fi bine să includem și notele din clasele a VII-a și a VIII-a, în ideea unui portofoliu educațional”.

Comenteaza