Video Rectorul UBB: „Cine înțelege corect știința, nu are nicio problemă cu religia”
- Scris de Ziua de Cluj
- 09 Apr 2023, 14:41
- Educaţie
- Ascultă știrea
Daniel David a explicat, în podcastul lui Mirai Morar ce ar trebui să facă mediul academic sau oficialii Bisericii, dar și oamenii, ca indivizi, ''pentru ca societatea românească să se facă bine''.
„Societatea este într-o fază foarte periculoasă. Intrăm în zona asta post modernă, adică nu mai ai repere. Toată lumea se pricepe la orice. E foarte important ca în această fază, știința și religia să își dea mâna pentru a se reîntoarce în spațiul public, astfel încât știința să aducă cunoaștere și tehnologie iar religia să aducă etică. Pentru că altfel lucrurile merg într-o direcție care nu arată bine pentru civilizația noastră. Nu arată bine deloc. Cine înțelege corect știința, nu are nicio problemă cu religia. Și cine se ocupă serios de teologie și religie, n-ar trebui să aibă nicio problemă cu știința. Având un nivel de educație problematic, nu trebuie să ne temem să spunem lucrul acesta, la nivel global, se emancipeazăși bunul șimț sar și tupeul și obrăznicia. Asta este o problemă foarte mare. Nu mai avem repere”, a spus rectorul UBB.
Întrebat fiind, ce se poate face și de ce societatea românească nu se face bine, Daniel David a arătat că:
„Era nevoi de un proiect de țară în România. Tocmai ce spuneam, anterior. Am aderat la spațiul vestic dar românii nu au fost pregătiți psiho-cultural pentru spațiul în care urmează să intre. Unii oameni sunt tentați să ducă negativul într-o catastrofă, adică cel mai mare rău care ni se poate întâmpla. În viață sunt foarte multe lucruri negative. Trebuie să le evaluezi nuanțat. Nu tot ce e negativ este o catastrofă. Dar tristețea, îngrijoratea, nemulțumirea sunt emoții negative, dar sănătoase. Singurul lucru care trebuie într-o formulare rațională este că nimic nu trebuie. Oamenii pun pea mult preț pe ceea ce li se întâmplă. Sunt furios că nu m-au asculat copiii. Sunt anxios că am un examen greu. Sunt trist că am pierdut ceva. Psihologia vine și ne învață: nu evenimentul ne influențează răsunsurile emoționale sau comportamentale ci modul în care le interpretezi. Deci nu ești trist pentru că ai pierdut ceva ci pentr felul în care interpretezi pierderea. Ești anxios deoarece gândești într-un anumit fel asupra examenului. Ești furios pentru că interpretezi într-un anumit fel faptul că nu te ascultă copiii. Dacă am înțelege această paradigmă am avea un control extraordinar. Fiindcă nu pot controla evenimentele de viață. Dar pot controla modul cognitiv în care mă raportez la eveniment. Îmi contrololez emoțiile și comportamentele”.