Repararea şcolilor din Cluj costă 14 milioane de lei

Repararea şcolilor din Cluj costă 14 milioane de lei
30 de unităţi din judeţ transformate în şantiere aşteaptă de ani buni suplimentarea banilor alocaţi pentru reabilitare. În Cluj acestea au nevoie de 14 milioane de lei pentru reparaţii.

Şcoala generală din Aşchileu este de şapte ani în şantier pentru că sumele contractate pentru lucrările de reabilitare au depăşit valoarea previzionată de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS). În aceeaşi situaţie se află 30 de unităţi din Cluj, finanţate direct din bugetul acestuia.

Chiar dacă lucrările de reabilitare trenează din 2007, MECTS susţine că nu ştie dacă banii vor ajunge pe şantierele din şcolile clujene. În plus, constructorii au deschis cinci dosare în instanţă pentru recuperarea banilor datoraţi. 30 de şcoli şi de grădiniţe clujene aşteaptă de şapte ani bani pentru a-şi finaliza lucrările de reparaţii. Şcoala generală cu clasele I-VIII din Aşchileu a contractat lucrări de 1,8 milioane de lei în 2007. După rectificări succesive, doar un etaj a fost reabilitat. Sumele au ajuns prin administraţiile locale. „40% din lucrări sunt finalizate. Avem acoperişul făcut şi un etaj. Mai trebuie terminat un etaj, puse termopane şi executate finisajele. Valoarea contractului a fost de 1,8 milioane şi am primit doar 700.000. Constructorul a ajuns să ne spună că va termina lucrările şi dacă îi vom plăti doar penalităţile, de 400.000", a spus primarul din Aşchileu, Ioan Porumb.

Inspectoratul Şcolar al Judeţului (ISJ) Cluj a precizat că nu e vorba de datorii. Punctual, reprezentanţii arată că lucrările au fost contractate la o valoare peste aceea oferită de guvern, în plină creştere economică. În decembrie 2012, ISJ a suplimentat cu 300.000 de lei două şantiere ale unităţilor de învăţământ din Dej. „Noi am propus de două ori în decurs de un an alocare suplimentară de fonduri, dar nu e vorba de arierate. Lucrările au fost contractate la o valoare mai mare decât cea oferită de guvern", a explicat şeful ISJ, Valentin Cuibus.

Valoarea lucrărilor de reabilitare pentru cele 30 de unităţi din Cluj finanţate din bugetul MECTS se ridică la 14 milioane de lei. Potrivit unei ordonanţe de urgenţă a guvernului, la rectificarea bugetară, pentru MECTS bugetul de cheltuieli a fost diminuat cu 235 milioane de lei, din bugetul iniţial de 8,5 miliarde. Potrivit proiectului de ordonanţă, 40 de milioane de lei ar putea fi direcţionaţi către lucrările de reabilitare, însă reprezentanţii ministerului nu ştiu dacă aceşti bani vor ajunge pe şantiere. „În urma rectificării bugetare, sumele şi destinaţia lor nu se cunosc", a punctat purtătorul de cuvânt al MECTS, Daniel Tomoni.

 

 

Etichete
Comenteaza