Rezultate finale Definitivat 2024. Notele profesorilor din Cluj după contestații

Rezultate finale Definitivat 2024. Notele profesorilor din Cluj după contestații

Rezultatele finale ale examenului de Definitivat 2024 au fost publicate, marți, de Ministerul Educației.

Contestațiile s-au putut depune la centrele de examen în zilele de 30 iulie (până la ora 20:00) și 31 iulie.

În județul Cluj, procentul de promovare la proba scrisă a examenului, înainte de soluționarea contestațiilor, a fost de 80,35%.

Patru candidați din județul Cluj au obținut nota 10 la examenul scris, înainte de contestații. Potrivit Inspectoratului Județean Cluj, 162 de candidați au obținut medii cuprinse între 9-9,99 (40,3%) și un număr de 157 de candidați au obținut medii cuprinse între 8-8,99, adică 39,05%.

Vezi aici LISTA cu notele din Cluj de după contestații

Potrivit Ministerului Educației, după evaluarea celor 1.642 de contestații depuse la nivel național, 5.991 de candidați (76,45%), cu 304 mai mulți față de rezultatele inițiale (5.687 candidați), au obținut note care au generat medii de examen mai mari sau egale cu 8.

După soluționarea contestațiilor, procentul de promovare a crescut la 83,6% în județul Cluj, în creștere cu 3,23 %, comparativ cu rezultatele inițiale, fiind declarați promovați 336 de candidați, față de 323 de candidați care au obținut medii între 8.00 și 10.00, conform rezultatelor afișate inițial.

La Cluj au fost depuse 64 de solicitări pentru reevaluarea lucrărilor scrise. Dintre acestea, 31 lucrări au înregistrat note mai mari după contestații, alte 32 au fost reevaluate sub nota obținută inițial, iar o lucrare nu au înregistrat modificări, în raport cu evaluarea inițială.

Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, medie care trebuie să fie cel puțin 8 pentru promovarea examenului național de definitivare în învățământ.

Reamintim faptul că în județul Cluj, în sesiunea 2024, au fost transmise în format digital, scanate și încărcate pe platforma specifică de evaluare, 402 lucrări, pentru evaluare și notare.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul principal al acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

Comenteaza