România, pe ultimul loc în UE la bugetul alocat educaţiei

România, pe ultimul loc în UE la bugetul alocat educaţiei

Statul român este zgârcit cu educaţia. Suntem pe ultimul loc în UE la bugetul alocat pentru educaţie. Educaţia primeşte 3,2% din PIB, fiind pentru guvernanţi pe locul 5 în ordinea priorităţilor.

Din cauza zgârceniei statului, copii din România vor avea de suferit. Suntem pe ultimul loc în Europa la bugetul alocat pentru educaţie. Educaţia, pentru guvernanţi, este pe locul 5 la priorităţi. În timp ce protecţia socială are 11% din PIB, educaţia are doar 3,2%, transmite Mediafax.

Radu Gologan, profesor doctor în matematică la Universitatea „Politehnica” spune că finanţarea există, dar ar trebui să fie mult mai mare, date fiind condiţiile în care se face acum şcoala.

"Era nevoie de o investiţie masivă, ca în momentul de faţă, după trei luni de vacanţă de exemplu şcolile să fi fost dotate în aşa fel încât în orice moment să poată face învăţămând online de calitate. Cel mai tare sunt lovite zonele defavorizate şi acel procent din populaţie, dintre copiii şcolarizabili care renunţă la şcoală sau care nici nu merg la şcoală.

O ţară care va avea oameni needucaţi nu va reuşi să treacă peste provocările tehnologice pe care lumea modernă şi le pune şi va rămâne în urmă şi va deveni o ţară bananieră", spune profesorul Radu Gologan.

1,2 % DIN PIB – EDUCAŢIE GIMNAZIALĂ ŞI LICEALĂ
0,7% DIN PIB – EDUCAŢIE PRE-ŞCOLARĂ
0,7% DIN PIB – EDUCAŢIE PRIMARĂ
0,7% DIN PIB – EDUCAŢIE SUPERIOARĂ, FACULTĂŢI

Spre deosebire de România, Suedia alocă edicaţiei 6,5% din PIB, Danemarca, 6,4 % din PIB, iar Belgia 6,4 % din PIB.
 

Comenteaza