Senatul a votat: Diplomații români, obligați să știe cel puțin două limbi străine

Senatul a votat: Diplomații români, obligați să știe cel puțin două limbi străine

Senatul a adoptat luni legea prin care diplomații sunt obligați să știe cel puțin două limbi străine, dintre care una să fie engleza sau franceza. Proiectul merge la votul final în Camera Deputaților.

Inițiatorul legii, senatorul USR Cristian Bordei, consideră că fără cunoașterea aprofundată a  limbilor engleză sau franceză, limbile tradiționale ale activității diplomatice, niciun membru al corpului diplomatic și consular nu-și poate îndeplini în mod corespunzător îndatoririle de serviciu în timp ce vorbirea cu fluență a unei a două limbi străine îi permit diplomatului să poarte un dialog consistent și nemediat de un traducător cu factori de decizie din țările în care este trimis la post. 

”Am mai făcut un pas important în procesul de actualizare a legislației în acest domeniu. Este esențial ca membrii Corpului diplomatic și consular să aibă competențe de comunicare fluentă în mai multe limbi străine, dintre care cel puțin una să facă parte din principalele limbi de lucru folosite în cadrul forurilor internaționale și vorbite în cele mai multe sfere de afaceri și cultură din lume. Activitatea diplomatică nu se face cu orice limbă străină, iar multilingvismul este o politică asumată la nivelul instituțiilor Uniunii Europene”, a spus Bordei, potrivit euractiv.ro.

USR consideră că trimiterea la post, în ambasade și consulate, nu trebuie să fie doar o altă sinecură politică unde pot ajunge persoane care nu au nicio pregătire pentru asemenea misiune, iar corpul diplomatic și consular trebuie să reprezinte cu adevărat un corp de elită al funcționarilor publici cu statut special.

Comenteaza