Set de reguli pentru cazurile de violenţă din şcoli. Ce trebuie să facă profesorii și când se anunță Poliția

Set de reguli pentru cazurile de violenţă din şcoli. Ce trebuie să facă profesorii și când se anunță Poliția

Ministerul Educaţiei a stabilit un set de reguli care trebuie urmate în cazurile de violenţă în mediul școlar.

Ministerul Educaţiei a stabilit un pachet de reguli care trebuie urmate în cazurile de violenţă din şcoli.

"Faptele de violență verbală, fizică, psihologică - bullying, emoţională, sexuală, socială, culturală, cibernetică, cât şi orice alte activităţi sau comportamente care pot pune în pericol sănătatea sau integritatea beneficiarilor primari şi a personalului din învăţământ, sunt gestionate la nivelul unităților de învățământ preuniversitar conform Procedurii privind managementul cazurilor de violență asupra antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor și a personalului unității de învățământ, precum și al altor situații corelate, în mediul școlar și a suspiciunii de violență asupra copiilor în afara mediului școlar", precizează Ministerul Educației.

În acest sens, personalul şcolii trebuie să dea atenţie specială mai multor aspecte atunci când observă cazuri de violenţă în mediul şcolar.

Astfel, dacă e martorul unei fapte de violenţă, personalul şcolii are obligaţia să elimine riscurile, să apeleze numărul unic de urgenţă 112 şi să le redea elevilor sentimentul de siguranţă fizică şi emoţională.

În cazul faptelor de violenţă care constituie infracţiuni, directorul este obligat să sesizeze Poliţia.

Totodată, în cazul faptelor de violenţă gravă asupra minorilor (săvârşite de preşcolari/elevi/ personalul şcolii) directorul şcolii este obligat să sesizeze 119 (DGASP).

Numărul 119 este gratuit din orice rețea fixă sau mobilă și este operat de către consilierii direcțiilor de asistență socială și protecția copilului.

"Personalul şcolii este obligat să comunice cu părinţii/reprezentanţii legali despre situaţia de violenţă/corelată în absenţa antepreşcolarului/preşcolarului/elevului, în prezenţa consilierului şi/sau mediatorului şcolar, într-un spaţiu care asigură confidenţialitatea celor implicaţi. Personalul şcolii stabileşte şi aplică măsuri de sprijin pentru victime şi autori, respectiv sancţiuni pentru autori", arată sursa citată.

De asemenea, în cazurile de violenţă a elevilor asupra personalului din şcoală, dacă există suspiciunea unei infracţiuni, directorul unităţii de învăţământ sesizează Poliţia (112).

Comenteaza