Sindicatele Europene din Educație, solidare cu profesorii din România: Scrisoare către Ciucă și Deca

Sindicatele Europene din Educație, solidare cu profesorii din România: Scrisoare către Ciucă și Deca
| Foto: zcj.ro

Uniunea Sindicatelor Europene din Educație – ETUCE, a transmis o scrisoare către premierul României, Nicolae Ciucă și ministra Educației, Ligia Deca, în care se declară solidari cu protestatarii intrați luni în grevă generală. 

În scrisoare care a fost trimisă și liderilor sindicatelor reprezentative din Învățământ, organizația care reprezintă 127 de sindicate din Educație, cu 11 milioane de membri, face apel la condiții mai bune de lucru, la o finanțare mai aproape de media europeană a sectorului și la salarii mai atractive pentru cei care lucrează în acest sistem.

Scrisoarea de solidaritate adresată guvernanților a fost publicată de FSLI.

Prin această scrisoare, "ETUCE își reafirmă solidaritatea puternică cu organizațiile sale membre din România, Federația Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federația Națională Sindicală „Alma Mater” (Alma Mater), Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” (“Spiru Haret”) pentru greva generală care va începe luni, 22 mai 2023. Potrivit FSLI, „Alma Mater” și “Spiru Haret”, politicile dezastruoase ale Guvernului în domeniul educației fac ca această acțiune de protest să fie inevitabilă: discuțiile inițiate de sindicate cu Ministerul de Educației pentru majorarea salariilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă nu au fost finalizate, iar consultările cu partenerii sociali planificate pentru luna mai nu au avut loc. Ca urmare, guvernul a permis ca acordul colectiv pentru sectorul educației să expire.

Împreună cu organizațiile membre din România, ETUCE solicită Guvernului României să aplice legislația în vigoare și să majoreze salariile tuturor categoriilor de angajați din educație, ale cadrelor didactice și universitare, în special ale celor nou intrate în profesie, precum și ale personalului auxiliar, administrativ și nedidactic.

Pentru ca profesia de cadru didactic să devină o profesie atractivă pentru cadrele didactice cu înaltă calificare, trebuie să se asigure salarii decente pentru toți profesorii și cercetătorii, în conformitate cu principiul plății egale pentru muncă egală și muncă de valoare egală.
Toți profesorii ar trebui să aibă cel mai înalt nivel de calificare și să fie plătiți corespunzător, adică nu mai puțin decât nivelul salarial echivalent al altor profesioniști care au calificări de nivel terțiar.

Profesorii, cadrele didactice și alte categorii de personal din educație merită și cer, pe bună dreptate, condiții decente de predare și învățare pentru profesori și elevi, inclusiv, printre altele, încălzire centrală și instalații sanitare în toate instituțiile de învățământ din orașe și din zonele rurale; laboratoare moderne de fizică, chimie și biologie; amenajarea de terenuri și facilități sportive, precum și dotarea instituțiilor de învățământ cu infrastructura digitală și sistemele de securitate necesare pentru a asigura siguranța elevilor și a personalului din învățământ; precum și punerea la dispoziție a mai multor materiale didactice fizice" - sunt fragmente din scrisoarea ETUCE.

Peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați din care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic au intrat, luni, în grevă generală, în România. Școlile rămân închise și mâine, întrucât negocierile purtate până acum de sincicaliști cu Guvernul au eșuat.

Salariaţii din învăţământ solicită majorarea salariilor, investiţii în baza materială a şcolilor, eliminarea birocraţiei, dar şi măsuri pentru ca incidente violente să nu mai aibă loc în şcoli.

Comenteaza