Start DiscoverEU 2024! Călătorii GRATUITE cu trenul în Europa pentru tinerii din România

Start DiscoverEU 2024! Călătorii GRATUITE cu trenul în Europa pentru tinerii din România

A început runda de înscrieri de primăvară 2024 a DiscoverEU, în cadrul căreia zeci de mii de tineri vor primi un permis gratuit de călătorie de cale ferată cu care pot explora Europa.

Comisia Europeană a lansat runda de înscrieri de primăvară DiscoverEU, în cadrul căreia oferă 35.500 de permise gratuite de călătorie de cale ferată tinerilor pentru a explora Europa.

Înscrierile se vor încheia pe 30 aprilie 2024 (ora 13:00, ora României), iar tinerii selectați în urma acestui apel vor putea călători în perioada 1 iulie 2024 – 30 septembrie 2025.

La runda anterioară, din octombrie 2023, au candidat 6.335 de tineri din România, dintre care 1.509 au primit un permis de călătorie. 

Participanții pot beneficia, de asemenea, de itinerarul cultural DiscoverEU, o inițiativă a Anului european al tineretului 2022, care combină diverse destinații culturale, inclusiv arhitectura, muzica, arta fină, teatrul, moda și designul. Participanții pot vizita capitalele europene ale culturii, care se află pe lista patrimoniului mondial UNESCO, siturile care poartă Marca patrimoniului european sau locațiile „Access City Award”, care sunt orașe care au mers mai departe pentru a deveni mai accesibile tuturor”, arată Comisia Europeană într-un comunicat.

Pentru a se înscrie, candidații eligibili trebuie să completeze un chestionar cu variante multiple de răspuns care testează cunoștințele generale despre Uniunea Europeană și alte inițiative ale UE destinate tinerilor. Comisia va clasifica solicitanții pe baza răspunsurilor acestora. Comisia va oferi permise de călătorie solicitanților care urmează clasamentul acestora, până la limita biletelor disponibile.

Participanții vor primi, de asemenea, un card de reducere cu peste 40,000 de posibilități de reducere pentru transportul public, cultură, cazare, alimentație, sport și alte servicii în țările eligibile. În plus, agențiile naționale Erasmus + organizează reuniuni de informare înainte de plecare, iar agențiile naționale din toate țările Erasmus + pregătesc întâlniri DiscoverEU, programe de învățare cu o durată de la o zi la trei zile.

Din 2018, peste un milioan de candidați și-au depus candidatura pentru 284.000 de permise de călătorie disponibile. Conform celui mai recent sondaj ulterior călătoriei, 72 % dintre candidați au declarat că este prima dată când călătoresc în afara țării lor de reședință cu trenul. Pentru mulți a fost, de asemenea, prima dată când au călătorit fără părinți sau adulți însoțitori, iar majoritatea au indicat un sentiment sporit de independență. Peste două treimi dintre tineri au declarat că nu ar fi fost în măsură să își finanțeze permisul de călătorie fără DiscoverEU.

Comenteaza