Foto Studenții au protesta la Cluj împotriva deciziei de a reveni la facultate de la o zi la alta: "Fizic în teorie, dar fără bani de chirie"

OSUBB și alte organizații studențești au protestat împotriva deciziei arbitrare a Ministerului Educației de a muta orele din online în spațiul fizic de la o zi la alta.

Studenții din Cluj-Napoca nu acceptă haosul și dezorganizarea cauzată de anunțul Ministerului Educației privind revenirea în totalitate la învățământul fizic. Acest anunț brusc, a bulversat întreaga comunitate universitară și a stârnit reacții diverse. Astfel, ținând cont de nenumăratele mesaje și cereri din partea studenților, în data de 14/03/2022, Organizațiile Studențești, Consiliul Studenților, dar și studenții care pur și simplu s-au simțit nedreptățiți, au protestat față de raportarea greșită a Ministerului Educației la nevoile comunității studențești din România. Protestul a avut loc pe Strada Mihail Kogălniceanu 1, în fața Rectoratului UBB, începând cu ora 16:30. Printre scandările auzite, a răsunat și “Vrem să stăm în amfiteatre, dar prin decizii calculate!”

"Este bine cunoscut faptul că revenirea la formatul fizic este un lucru dorit de toți studenții, experiența campusului și a activităților universitare offline fiind esențială pentru experimentarea unei studenții complete. Dar, din păcate, momentul în care Ministerul Educației a decis să aibă loc această revenire nu este unul deloc potrivit. Perioada de tranziție menționată nu este corespunzătoare punctului din anul universitar în care ne aflăm, aceasta fiind mult prea bruscă, mulți studenți neavând posibilitatea de a se întoarce la cursuri și seminare fizice într-un timp atât de scurt.

Trebuie luat în considerare faptul că mediul online a oferit studenților posibilitatea de a se întoarce acasă, pentru a diminua costurile pe care le aduce locuirea într-un oraș universitar, aceasta fiind o decizie foarte rațională, corectă și bine argumentată, având în vedere contextul în care aceștia s-au aflat. Acum, studenții se văd puși în situația ca în câteva zile, în așa numita "perioadă de tranziție", să își găsească o locuință în orașul de studiu, ceea ce implică costuri semnificative, neprevăzute, pe care nu și le permit", transmi reprezentanții studenților. 

De asemenea, aceștia reamintesc faptul că anunțul ferm al universităților, legat de întreaga activitate a semestrului al doilea, a permis studenților să ia decizia de a se angaja și de a-și planifica 100% anul universitar în funcție de această hotărâre. Întoarcerea bruscă la formatul fizic, în mijlocul anului universitar, va da peste cap viața personală și profesională a studenților, unii dintre ei găsindu-se în situația de a renunța la semestrul în curs de desfășurare.

“Dorim să punem în evidență și să ne arătăm aprecierea față de Universitatea Babeș-Bolyai, care a susținut cu fermitate opțiunea de a continua semestrul 2, așa cum au stabilit de la bun început facultățile propriul lor mod de desfășurare a activităților didactice din acest semestru, pe baza unui sistem online eficient. Singura soluție în acest moment o reprezintă respectarea autonomiei universitare ca să oferim universităților din țară oportunitatea de a-și continua activitatea din semestrul doi, așa cum și-au planificat-o la început de an academic.” a declarat, Florin Unghianu, președintele Organizației Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai.

Așadar, studenții susține ferm o decizie luată la nivel de universitate, nu de minister, în care să se cântărească toate avantajele și dezavantajele posibile. Mai mult, aceștia doresc să se analizeze capacitatea de cazare, domeniile de studiu ale universității, cadrele didactice disponibile și aparatura necesară pentru a oferi educație calitativă, nu grăbită. 

Și civicii iau partea studenților. "Toată lumea vrea revenirea în spațiul fizic, dar studenții și profesorii propun etapizare. Una dintre problemele studenților într-un oraș in care chiria la două camere se situează între 1500 și 2500 de lei este, desigur, prețul chiriei. Spicuiesc dintre slogane și pancarte: "Fizic în teorie, dar fără bani de chirie", "2 luni de chirie cât doi ani de pandemie", "Două luni de chirie / Aproape tâlhărie".

Soluția pe termen scurt e ca mai multe universități să se opună deciziei Ministerului Educației și să revină doar din toamnă complet la cursuri fizice. Dar cum poate fi contracarat fenomenul chiriilor mari pe termen lung? Statul în parteneriat cu universitățile trebuie să construiască cămine. Apoi, în general statul trebuie să crească fondul de locuințe publice construind măcar la jumătate din media țărilor vestice. De aceea, când ne solidarizăm cu studenții, nu spre o revoltă facilă împotriva Ministerului Educației să ne îndreptăm, ci spre soluții pe termen lung, altfel ajungem să punem bani la cutia milei, pardon, chiriei", spune civicul Adrian Dohotaru. 

UBB propune o perioadă de tranziție pentru revenirea cu prezență fizică la cursuri

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Senatul UBB, a adoptat luni, 14 martie 2022, propunerea Consiliului de Administrație al Universității, de revenire la formatul clasic printr-o perioadă de tranziție. În sinteză, UBB a decis revenirea completă la cursurile cu prezență fizică după o perioadă de tranziție care se va încheia la finalul lunii martie, cu posibilitatea excepțională de prelungire până în data de 4 aprilie 2022, la solicitarea specifică a facultăților.

Comenteaza