Subiectele de la bacalaureat. Ce au avut de rezolvat elevii la limba și literatura română

Subiectele de la bacalaureat. Ce au avut de rezolvat elevii la limba și literatura română

Examenul naţional de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, a început luni, 22 iunie, cu proba scrisă la limba şi literatura română. 

Potrivit unor comentarii apărute pe rețelele de socializare, la profilul uman, la subiectul III, absolvenții de liceu au primit ca subiect “Particularitățile de caracterizare a unui personaj dintr-un text dramatic, Comedia realistă de moravuri”.

La primul subiect, elevii de la profilul real au avut, la punctul A, un fragment din „Amintiri despre G. Călinescu”, iar la punctul B, să redacteze un text argumentativ dacă mass-media contribuie la crearea imaginii unei persoane publice. La subiectul doi au avut un text din Ion Agârbiceanu, "Arhanghelii". La al treilea subiect, elevii de la profilul real au avut de prezentat „particularitățile unei comedii studiate”.

Marţi, 23 iunie, se va desfăşura proba la limba şi literatura maternă, iar miercuri, 24 iunie, va avea loc proba obligatorie a profilului. Ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului şi a specializării, este programată joi, 25 iunie.

Examenul este organizat în 1.095 de centre. Pentru susţinerea probelor scrise s-au înscris 155.500 candidaţi, dintre care 123.800 din promoţia curentă și 31.800 din cele anterioare. Afişarea primelor rezultate, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, e prevăzută în 30 iunie, până la ora 12:00.

Afişarea rezultatelor se va face cu anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului. Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 16:00 - 20:00, respectiv 1 iulie, în intervalul orar 08:00 - 12:00. Acestea pot fi depuse/transmise şi prin mijloace electronice.

În această situaţie, candidaţii transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei o poate modifica pe cea iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori este semnată şi de către părinţii sau reprezentanţii legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi făcute publice în 5 iulie.

Comenteaza