Sumele pentru naveta elevilor au fost majorate. Regulile pentru plată ori decontare, modificate

Sumele pentru naveta elevilor au fost majorate. Regulile pentru plată ori decontare, modificate

Banii de transport pentru elevii cu domiciliul în altă localitate decât cea în care este școala vor fi acordați pe baza unor cereri care se va depune lunar la școală, fără să mai fie necesare documente justificative.

Guvernul a aprobat ordonanța de urgență care modifică și completează Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, privind sumele destinate transportului elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu, iar sumele au fost majorate.

Banii vor fi acordați lunar între 25-28 ale lunii, pentru luna următoare, pe baza unor cereri pe care elevii le depun la școală lună de lună până pe data de 10, fără să mai fie necesare documente justificative, cum ar fi bilete sau abonamente, pentru decontare. 

Astfel, potrivit proiectului de ordin, pentru transportul elevilor, se va asigura o sumă forfetară lunară de 60 de lei/ lună pentru distanța de până la 3 kilometri, iar pentru distanțele ce depășesc această valoare, suma de 60 lei/lună se va suplimenta cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru, până la maximum 342 de lei pentru 50 de km. Pentru distanţele de peste 50 de kilometri calculul se va face similar, prin suplimentarea cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru, conform documentului.

"În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară, aceasta poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport. În situația în care suma forfetară lunară majorată cu 100% nu acoperă cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament/pachet de bilete, diferența poate fi decontată din bugetele județelor", se arată în comunicatul transmis de Guvern.

În ceea ce privește elevii cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază, acestora li se va asigura decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care studiază şi cea de domiciliu. Plata va fi făcută din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, atât pentru contravaloarea a 4 călătorii dus-întors/lună, cât şi pentru contravaloarea unei călătorii dus-întors, efectuată în perioada fiecărei sărbători legale. Decontarea se face pe baza documentelor de transport.

De asemenea, o altă modificare se referă la stabilirea cadrului legal ce va permite autorităților locale să susțină transportul școlar specializat de tip curse școlare pentru transportul de la/până la unitatea de învățământ în toate etapele învățământului preuniversitar: primar, gimnazial și liceal.

"Finanțarea cheltuielilor pentru transportul specializat al elevilor se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat către bugetele locale", a transmis Executivul. Aproape 200.000 de elevi din România fac naveta în anul școlar 2022-2023, potrivit estimărilor făcute de Ministerul Educației, scrie Edupedu.ro. 

Transport decontat și pentru luna noiembrie 2022

"Decontarea sumelor aferente lunii noiembrie 2022 se va face până la data de 15 decembrie 2022, pe baza documentelor justificative, luând în considerare pentru perioada 1-16 noiembrie tarifele prevăzute de O.M.E. nr. 4426/2021, iar pentru perioada 17-30 noiembrie 2022 tarifele prevăzute în prezentul ordin", se prevede în document.

Comenteaza