UBB şi-a triplat numărul doctoranzilor la taxă

UBB şi-a triplat numărul doctoranzilor la taxă
UBB a crescut numărul doctoranzilor admişi în noul an universitar, de la 370 la 395, însă paradoxal, numărul celor care ocupă un loc bugetat a scăzut, de la 340 la 310. Practic faţă de anul universitar precedent locurile la "cu taxă" aproape s-au triplat, de la 30 urcând la 85.

Dintre cei 395 de doctoranzi admişi recent la forma de învăţământ cu frecvenţă, la Universitatea Babeş-Bolayi, 310 ocupă câte un loc bugetat, iar 22 sunt străini. Anul trecut la UBB au fost admişi doar 370 de doctoranzi, însă 340 au ocupat locuri bugetate. Deşi numărul doctoranzilor a crescut, numărul locurilor bugetate nu doar că nu a rămas acelaşi, ci chiar s-a diminuat cu 30.

Studenţii de pe locuri bugetate beneficiază de burse lunare acordate de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Conform reprezentanţilor UBB numărul conducătorilor de doctorat este de asemenea în creştere.

Doctoranzii au participat în acest an, în premieră, la o ceremonie de deschidere, în cadrul căreia au fost prezentate detalii cu privire la regulile aferenet studiilor doctorale.

"Rolul doctoratului, aşa cum e prevăzut în documentele europene şi naţionale, este de formare a tinerilor cercetători. Le doresc acestor tineri ca la terminarea doctoratului să lucreze într-un domeniu creativ", a precizat profesorul Andrei Mărcuş, directorul Consiliului pentru studiile universitare de doctorat din Universitatea Babeş-Bolyai.

În cadrul universităţii clujene funcţionează 25 de şcoli doctorale, care asigură o abordare disciplinară, respectiv inter-disciplinară, a celor 29 de domenii acreditate. Taxele de şcolarizare au rămas aceleaşi

 

Etichete
Comenteaza