UK iese din programul Erasmus. Cum îi afectează pe studenții care vor să se înscrie la universităţi britanice
- Scris de Ziua de Cluj
- 25 Dec 2020, 17:50
- Educaţie
- Ascultă știrea
Premierul Boris Johnson a anunțat că Regatul Unit abandonează programul european de schimburi adresat studenţilor - Erasmus, precizând că îl va înlocui cu unul britanic.
Premierul britanic Boris Johnson a abandonat programul european de schimburi adresat studenţilor - ERASMUS -, în cadrul acordului său post-Brexit, încheiat în Ajunul Crăciunului, invocând probleme legate de costuri şi anunţând un program britanic mondial în locul acestuia, relatează AFP.
Subliniind că a fost vorba despre o ”decizie dificilă”, Boris Johnson a explicat că este un ”lucru minunat” să primească atâţia studenţi europeni, însă Erasmus era ”extrem de costisitor” pentru Regatul Unit.
Şeful Guvernului conservator a anunţat un program naţional care să le permită studenţilor britanici să meargă la studii în ”cele mai bune universităţi” din întreaga lume şi nu doar în Europa.
Programul Erasmus - la care Regatul Unit participă din 1987 - urmează să fie înlocuit cu Programul Alan Turing, un celebru matematician britanic, scrie news.ro.
Negociatrul-şef UE al Brexitului Michel Barnier şi-a exprimat ”regretul” faţă de faptul că Regatul Unit abandonează Erasmus.
El a cerut Guvernului Johnson să dea dovadă ”rapid” de ”claritate” cu privire la soluţia alternativă pe care o va implementa.
Studenţilor europeni în Regatul Unit - în prezent 150.000 - le va fi, în viitor, mai complicat şi îi va costa mai scump să se înscrie la o universitate britanică.
Studenţii europeni care se vor muta în Marea Britanie după 31 decembrie vor trebui să solicite o viză de student pentru a avea un statut legal. De asemenea, vor trebui să plătească o taxă pentru servicii de sănătate.
Cererea de viză de student costă 348 de lire, iar costurile legate de sănătate se ridică la 470 de lire pentru fiecare an de studiu.
De asemenea, studenţii care vor sosi în Marea Britanie anul viitor nu vor putea aplica pentru schema de decontare a UE, un statut de imigraţie care permite cetăţenilor UE care locuiesc în Marea Britanie să îşi păstreze drepturile, în pofida deciziei Regatului Unit de a ieşi din UE.