Violența în școli. Miclea: "Exmatricularea este o măsură de ultimă instanță, dar consider că ea trebuie menținută"

Violența în școli. Miclea: "Exmatricularea este o măsură de ultimă instanță, dar consider că ea trebuie menținută"
| Foto: edupedu.ro

Profesorul clujean Mircea Miclea, fost ministru al educației, consideră că "exmatricularea este o măsură de ultimă instanță, dar trebuie menținută pentru că altfel erodează masiv, substanțial autoritatea școlii și a profesorilor".

Profesorul Mircea Miclea a explicat într-un interviu pentru RFI România, în contextul discuțiilor despre exmatricularea elevilor ca posibilă sancțiune atunci când au loc violențe în școli, de ce școala nu trebuie să renunțe la această posibilitate, dar că aceasta să fie "o măsură de ultimă instanță".

"Atunci când un elev are probleme, întâi trebuie încercate măsuri de consiliere, apoi măsuri remediale, de genul unui profesor de suport. Și abia ulterior poate fi lăsat să repete anul. Și după aceea să se intervină din nou cu măsuri remediale.

Însă, sunt situații în care, de exemplu, un copil înjunghie un profesor la școală, nu mi se pare corect să nu aplicăm o măsură severă (exmatricularea - n.red.) pentru a comunica un mesaj. Nu orice este posibil în spațiul școlar. Altfel, renunțându-se la această  măsură, comunicăm că rămâi în spațiul școlar indiferent ce faci", a spus psihologul Mircea Miclea.

Întrebat cum pot fi violențele din mediul școlar combătute și descurajate, profesorul clujean a spus ca "există cel puțin două căi prin care poți să reduci din aceste comportamente": mai mulți consilieri școlari care pot să identifice și să intervină preventiv pentru cazuri specifice și întărirea autorității școlii - despre care spune că este "un demers complex".

"Cred că trebuie un regulament școlar cu reguli clare, cu penalizări clare, care să fie semnat de către părinți și adus la cunoștința părinților. Dar, pe de altă parte, trebuie să și recredibilizăm profesorii prin faptul că ei obțin un salariu mai mare, prin faptul că ei sunt evaluați social mai bine. O recredibilizare a școlii și a profesorilor.

Dacă școala și profesorii sunt decredibilizați sistematic, bineînțeles că elevii își pot permite să ignore autoritatea acestei instituții.

E un proces complex, lung, dar trebuie pornit, de la a recredibiliza instituția școlară", a explicat fostul ministru al Educașiei, Mircea Miclea. 

Interviul integral, AICI

Comenteaza