News alert Zeci de cazuri de COVID în școlile din Cluj și 17 clase suspendate, la trei zile de la revenirea în bănci

Zeci de cazuri de COVID în școlile din Cluj și 17 clase suspendate, la trei zile de la revenirea în bănci

După trei zile de la redeschiderea școlilor, în 17 clase au fost deja suspendate cursurile după apariția unor cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Sute de copii și zeci de cadre didactice se află în izolare după apariția unor cazuri de COVID-19 în școli/gradinițe din județ.

Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Amalia Gurzău, în aceste zile au apărut cazuri de elevi cu simptome, dar și cazuri confirmate care au condus la suspendarea activităţii cu prezenţă fizică în clasa/grupa respectivă (17 clase/grupe de preșcolari) la nivelul județului, dar și 30 de cazuri de angajați ai școlilor, care sunt în această perioadă în izolare/carantină, fiind unii confirmați, alții, contacți direcți ai unor persoane confirmate de DSP cu Sars-CoV-2.

"Situațiile diferă de la o unitate la alta, sunt elevi care nu au fost prezenți fizic în data de 8 februarie 2021 la școală, pentru că erau deja confirmați pozitiv sau aveau simptome sau membri ai familiei confirmați. Aceeași situație este și la angajații unităților de învățământ preuniversitar. Luând în considerare perioada de incubație, cred ca suntem cu toții de acord că apariția acestor cazuri nu are neapărat, ca sursă infectarea în cadrul școlii.

În aceste situații, unitățile de învățământ preuniversitar din județul Cluj respectă prevederile Ordinului comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății, suspendând activitatea cu prezență fizică pentru 14 zile. Săptămânal, în funcție de evoluția ratei incidenței comunicate de către Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, școlile propun  modificarea scenariilor de organizare și desfășurare a cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar, propuneri care sunt analizate la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Cluj și Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj și aprobate în Comitetul Județean  pentru Situații de Urgență.

Îmi exprim încrederea că, dacă toată populația va respecta, în continuare, măsurile sanitare și de păstrare a distanței, nu vor apărea focare la nivelul localităților, care să ne determine să luăm decizii de suspendare a activităților cu prezență fizică în unitățile școlare din județul Cluj”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Cazuri de COVID-19 au apărut și în școli din alte județe, dar și în Capitală.

"Apar, din păcate, probleme tocmai din cauza unei anumite lipse de responsabilitate, pentru că la cei care apar acum în şcoli - cazuri de îmbolnăviri - infectarea s-a produs în urmă cu ceva timp, ţinând seama de perioada de incubaţie. Un pic mai multă atenţie la trimiterea elevilor în colectivitate. Este o recomandare foarte puternică, pentru că ştim de la cei cu competenţă că riscul de a avea situaţii grave printre elevi din fericire este mic şi foarte mic, însă riscul de transmitere către cei din familii care pot avea vulnerabilităţi este un risc foarte important", a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, joi dimineața, în cadrul unei conferințe, conform Agerpres.

Comenteaza