Zeci de teste pozitive de salivă, nelămurite. Cîmpeanu: "Nu poți să obligi părinții să meargă la testare PCR. Nu există obligativitatea legală"

Zeci de teste pozitive de salivă, nelămurite. Cîmpeanu: "Nu poți să obligi părinții să meargă la testare PCR. Nu există obligativitatea legală"

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți că 46 dintre testele de salivă pozitive nu au putut fi verificate cu PCR fiindcă "nu există obligativitate legală" pentru părinți, "deși ar trebui să fie acest lucru".

Ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că 45 de teste pozitive au fost confirmate pin teste PCR, iar pentru alte 46 nu s-a făcut retestarea.

„Au fost găsite 176 de cazuri pozitive, din acestea 45 au fost confirmate, 85 au fost infirmate prin teste PCR, iar 46 nu au primit un răspuns pentru că nu poţi să obligi părinţii să meargă la testare PCR, nu există posibilitatea legală, deşi ar trebui să fie acest lucru”, a mai spus ministrul Educaţiei.

În ceea ce privește testările, ministrul a spus că în urma unei discuţii cu ministrul Sănătăţii s-a decis "o flexibilizare" cu privire la testarea elevilor, acestea nemaifiind obligatorii doar în zilele de luni şi joi.

"Din momentul în care şcolile primesc aceste teste, având în vedere şi operaţiunea suplimentară de asamblare a lor, operaţiune care se face cu maximă celeritate prin efortul personalului din învăţământ, nu altcineva lucrează la asamblarea acestor teste, din acel moment pot ajunge la elevi. Am discutat cu ministrul Sănătăţii, a existat o flexibilizare cu privire la testare, să nu fie numai luni şi joi, să existe o testare de două ori pe săptămână, cu interval de două zile între teste, lucru cu care Ministerul Sănătăţii a fost de acord şi apreciez acest lucru", a afirmat el la sediul ministerului.

Cîmpeanu a precizat că cele 70 de milioane de teste pentru elevi şi personalul din învăţământ, aprobate prin hotărârea CNSU, ajung pentru 11-12 săptămâni. 

Comenteaza