Elevii, studenții și doctoranzii români din străinătate vor beneficia de asigurare medicală

Elevii, studenții și doctoranzii români din străinătate vor beneficia de asigurare medicală

Parlamentul a adoptat un proiect de lege potrivit căre prevede că elevii, studenţii şi studenţii-doctoranzi înmatriculaţi într-o instituţie de învăţământ superior acreditată din altă ţară vor beneficia de asigurare de sănătate fără plata contribuţiei.

"A fost adoptată legea pe care am iniţiat-o unde studenţii, elevii şi doctoranzii români care studiază în străinătate vor beneficia de asigurare medicală când vin în România exact precum cei care învaţă în ţară.

Este o lege pe care am introdus-o în urmă cu aproape doi ani şi care s-a mişcat foarte greu pe circuitul parlamentar, dar mă bucur că, înainte de închiderea actualului ciclu legislativ, ea a fost adoptată. (...) Mi se pare absolut normal ca toţi tinerii sub 26 de ani care sunt studenţi să beneficieze de asigurare de sănătate şi dacă învaţă în România, şi dacă învaţă în străinătate", a declarat Nicoleta Pauliuc, senator PNL.

Proiectul modifică, în acest sens, art. 224 alin.(1) lit. a) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi art. 154 alin.(1) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

A;adar, prevederea se aplică inclusiv în cazul tinerilor de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, elevi, ucenici sau studenţi, respectiv în cazul studenţilor-doctoranzi, înmatriculaţi într-o instituţie de învăţământ liceal/şcoală profesională sau instituţie de învăţământ superior, după caz, acreditată, din altă ţară.

Şi absolvenţii facultăţilor de Medicină, Stomatologie și Farmacie vor beneficia de asigurare medicală fără plata contribuţiei încă şase luni de la absolvirea facultăţii.

Conform legii adoptate de Parlament, vor beneficia de asigurare de sănătate, fără plata contribuţiei:

  • copiii până la vârsta de 18 ani;
  • tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor;
  • ucenicii sau studenţii;
  • absolvenţii facultăţilor de medicină, stomatologie, farmacie, dar nu mai mult de 6 luni de la absolvirea facultăţii;
  • studenţii doctoranzi;
  • persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti.
Comenteaza