Au făcut foc ca să se încălzească, dar au incendiat întreg cinematograful părăsit în care se adăposteau
- Scris de Mihai Prodan
- 21 Ian 2013, 15:26
- Eveniment
- Ascultă știrea
Aceasta este concluzia comisiei de cercetare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, după ce ieri pompierii au intervenit la faţa locului mai bine de patru ore, încercând să stingă flăcările. "Incendiul a fost provocat de o persoană neidentificată, care a făcut foc în sală cu scopul de a se încălzi", a explicat purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Greblă. Din cauza incendiului în sala de cinema transformată în club, a ars întreg mobilierul din lemn - lambriurile şi scaunele, dar şi podiumul construit integral din lemn, care a fost mistuit.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Cluj, Anca Bolba, spune că făptaşul nu a fost încă prins.
Amintim, din cauză că fostul cinematograf nu mai era folosit de ani buni de zile iar clădirea a fost pusă sub lacăt, aceasta era folosită ca adăpost de oamenii străzii. Aceştia s-ar face vinovaţi şi de izbucnirea incendiului din iulie, tot la cinematograful Dacia.
Clădirea fostului cinematograf din Mănăştur este revendicată în instanţă de Primărie şi de o firmă privată. Aceasta este explicaţia pentru care clădirea a fost lăsată în paragină mai mulţi ani şi vandalizată. Niciun bec din exterior nu a rămas intact, pereţii sunt decojiţi şi plini de graffiti-uri, iar geamurile care nu au fost sparte au fost baricadate cu lemn ori tablă. „Cinematograful Dacia a fost preluat în administrare de la Româniafilm (RADEF) cu sarcini, respectiv procesul de evacuare a chiriaşului din imobil. Acest proces este încă în derulare şi nu putem avansa un termen în care se va finaliza, nu putem anticipa activitatea instanţei", a spus recent purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu.
Ea a adăugat că, „în momentul în care se va rezolva această problemă", intenţia primăriei este de a reabilita cinematograful pe modelul celui din Mărăşti, deschis anul trecut. RADEF a predat, în 2009 patru cinematografe către Primăria Cluj-Napoca - Mărăşti, Dacia, Favorit şi Victoria. Cinematograful Mărăşti a fost redeschis pentru public după lucrări care au costat două milioane de lei. Cinematograful Favorit, care funcţiona într-un imobil retrocedat, nu va mai putea fi folosit ca atare. Dosarul cinematografului Dacia se judecă din 2010 şi a ajuns la Curtea de Apel Cluj.