Gunter Verheugen, Doctor Honoris Causa la UBB. Premierul Ponta şi doi miniştri vin la ceremonie

Gunter Verheugen, Doctor Honoris Causa la UBB. Premierul Ponta şi doi miniştri vin la ceremonie
Celebrul Gunter Verheugen, membru al Comisiei Europene timp de 10 ani până în 1999, vine la Cluj, unde primeşte titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai.

 

Evenimentul e organizat de Facultatea de Studii Europene, într-o conferinţă ce include un colocviu internaţional, Disintegration and Integration in East-Central Europe (1919-post-1989), primul colocviu ştiinţific organizat în Europa Centrală şi de Est după 1989, împreună cu Comisia Europeană şi The European Union Liaison Committee of Historians.

La eveniment vine premierul Victor Ponta, dar şi ministrul de externe Titus Corlăţean, ministrul Educaţiei Remus Pricopie, precum şi ministrul delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu, spun angajaţii UBB Cluj.

Verheugen a jucat un rol activ la procesul de aderare a României la Uniunea Europeană, arată wikipedia.


În septembrie 1999, Günter Verheugen a fost desemnat în funcția de membru al Comisiei Europene condusă atunci de italianul Romano Prodi. A fost numit totodată comisar pentru Extinderea Uniunii Europene. Parlamentul European l-a votat pentru Comisia Europeană pe Romano Prodi ca președinte și implicit și echipa sa formată din 19 comisari.

În perioada mandatului său de comisar pentru extindere (1999-2004), s-a realizat integrarea în UE a zece state. La 5 noiembrie 2004, într-o conferință de presă, Verheugen a menționat că viitorul prim-ministru al României va fi Mircea Geoană (PSD) și că România va finaliza negocierile cu Uniunea Europeană cu patru zile înainte de alegerile legislative și prezidențiale din această țară. Comisia Europeană s-a desolidarizat de afirmațiile comisarului Verheugen, acesta fiind acuzat de sprijin electoral acordat PSD.

În noiembrie 2004, Günter Verheugen a fost desemnat vice-președinte al Comisiei Europene în mandatul Comisiei Barroso, primind portofoliul de comisar pentru industrie și întreprinderi.

 

Comenteaza