Sală plină la DHC pentru scriitorul de Nobel Llosa. Admiratorii au ticsit Aula UBB. De ce a acceptat Llosa invitaţia universităţii VIDEO

Sală plină la DHC pentru scriitorul de Nobel Llosa. Admiratorii au ticsit Aula UBB. De ce a acceptat Llosa invitaţia universităţii  VIDEO
Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 2010, a primit astăzi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Babeş-Bolyai". Sala în care a avut loc ceremonia a fost neîncăpătoare pentru admiratorii celebrului scriitor. Acesta a vorbit publicului despre importanţa ficţiunii în viata oamenilor.

Scriitorul a primit titlul de doctor honoris causa din partea rectorului UBB Ioan Aurel Pop. .

"Am fost onoraţi că a răspuns invitaţiei, în condiţiile în care a primit astfel de invitaţii de la mai multe universităţi din zonă", a spus Aurel Pop. "A ales Sofia şi Cluj, creând o punte spre Europa Centrală şi de Sud Est. Ne-a onorat spunându-ne că vine de la o altă margine a latinităţii, din Peru, ca să arate cât de universală e lumea şi cât de importantă e moştenirea Romei".

Scriitorul a mai fost de două ori în România, însă spune că vizita de la Cluj o va ţine minte toată viaţa.

"Mi-a plăcut ceremonia, foarte elegantă, cu cuvinte latine, cu cor", a spus Llosa după ceremonie. "Am fost de trei ori în România. Primele două vizite au fost minunate, dar cred că această este cea mai mişcătoare şi cea pe care o voi ţine minte tot restul vieţii".

Profesorii şi studenţii au umplut sala în care a avut loc ceremonia. În asistenţă a luat loc şi soţia fostului premier Emil Boc, care este lector universitar la Facultatea de Litere şi o admiratoare a lui Llosa. "Rătăcirea fetei nesăbuite" e una dintre cele mai tulburătoare cărţi de iubire pe care am citit-o", a spus Oana Boc. "Iar discursul a fost extraordinar de profund, o poveste a ficţiunii, a literaturii".

Elena Abrudan conduce departamentul de Jurnalism al UBB şi a apreciat că discursul lui Mario Vargas Llosa a reliefat rolul literaturii şi al scriitorului în societate, în dezvoltarea comunităţii şi în viaţa omului. Vezi ce spune aceasta, în materialul video

Mario Varga Llosa va mai sta o zi la Cluj şi va participa mâine la un dialog despre ficţiune cu scriitorul Gabriel Liiceanu, în faţa studenţilor de la Facultate de Litere.

Reporter: Alin Golban
Operator: Călin Fedeleş

 

Comenteaza