Fostul secretar muzical al Filarmonicii clujene moare la 87 ani. Ceremonia funerară e programată mâine

Fostul secretar muzical al Filarmonicii clujene moare la 87 ani. Ceremonia funerară e programată mâine
Ceremonie funerară la Filarmonica de Stat "Transilvania" din Cluj pentru muzicianul Mihai Guttman, mort la 87 de ani.

 

Filarmonica de Stat „Transilvania" anunţă azi că s-a stins din viaţă, la vârsta de 87 de ani, pedagogul şi muzicianul consacrat Mihai Guttman, sau „Misi bácsi" cum îl ştiau elevii săi de la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă", fost secretar muzical al Filarmonicii.

Ceremonia funerară în memoria acestuia are loc mâine de la ora 11, în Foaierul Colegiului Academic.

Mihai Guttman s-a născut la Petroşani, în 1926, a studiat muzica la Arad, în cadrul Conservatorului Municipal, iar din 1945 a urmat Institutul de Artă Dramatică şi Muzică din Cluj, predecesorul actualei Academii "Gheorghe Dima". "La Institut m-am specializat în vioară, pedagogie muzicală şi dirijat. În 1949, după ce preoţii şi călugării mănăstirii franciscane au fost duşi şi concentraţi în alte mănăstiri din ţară, Consiliul municipal a decis să înfiinţeze şi la Cluj, Liceul de Artă, mai exact Şcoala Medie Tehnică de Artă, cu trei secţii: muzică, arte plastice şi coregrafie ", îşi amintea profesorul Guttman, care a început să predea muzica la vârsta de doar 24 de ani. De altfel, pe lângă faptul că obişnuia să cânte în Filarmonica "Ardealul", predecesoarea actualei Filarmonici de Stat "Transilvania", în Orchestra Operei Române şi în cea a Operei Maghiare, el a fost şi director al Liceului de Muzică "Sigismund Toduţă", în anii '50.
"Mişi bacsi", cum îi spuneau elevii, era unul dintre cei mai iubiţi profesori de la Liceul de Muzică. Pentru că, înainte de toate, a fost unul dintre cei mai exigenţi şi mai dedicaţi profesiei. "În viaţa ta, trebuie să ai un crez. Fără asta, nimeni nu poate trăi cu adevărat. ‘Vocatus atque non vocatus, Deus aderit', adică Îl chemi ori nu-L chemi, Dumnezeu este prezent lângă tine", cita muzicianul, în interviul "Lecţia de viaţă -Simfonia destinului", acordat Letiţiei Câmpan în anul 2005.


În anul 2011, Mihai Guttman a primit Premiul Mentor pentru Excelenţă în Educaţie, recunoaşterea publică pentru rezultatele obtinute în calitate de pedagog şi premiul în valoare de 8000 de lei, acordate de către Fundaţia pentru Comunitate şi MOL România acelor profesori, antrenori şi mentori care au descoperit şi lansat tinere talente, îndrumându-le primii paşi spre succes. În cadrul Sărbătorii Filarmonicii de Stat "Transilvania" din data de 27 ianuarie 2012, susţinută cu ocazia împlinirii a 55 de ani de la primul concert al Orchestrei Simfonice, sub bagheta maestrului Antonin Ciolan, Mihai Guttman s-a aflat printre acei muzicieni premiaţi cu titlul de Membru de Onoare, pentru cinstea adusă ani la rând Filarmonicii clujene.

Comenteaza