Ioan Bocşa şi Ansamblul "Icoane" aduc pe scena Colegiului Academic un concert de colinde

Ioan Bocşa şi Ansamblul
Cunoscutul solist de muzică populară Ioan Bocşa va susţine, la cârma Ansamblului de Muzică Tradiţională Românească "Icoane", un prim concert de colinde.

Evenimentul va avea loc joi, 11 decembrie, începând cu ora 19:00, la Colegiul Academic. Pe scenă va urca şi Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania", pregătit de maestrul Cornel Groza.

Din programul serii fac parte colinde tradiţionale, prelucrări corale şi o lucrare aparte semnată de Dan Variu, membru al Corului Filarmonicii, intitulată „Noi umblăm să colindăm...".

Concertul, organizat de Filarmonica de Stat „Transilvania" împreună cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima" şi Fundaţia TerrArmonia, îşi doreşte să aducă în faţa publicului o imagine sonoră a sărbătorilor actuale de Crăciun, cu repertoriul lor specific şi influenţele pe care le-au resimţit în ultimele decenii.

Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească "Icoane", al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima", a luat fiinţă în anul 1995 din dorinţa de a reînvia şi promova valorile spirituale tradiţionale româneşti, constituind în acest sens un model la nivel naţional. Instruit şi condus de către Ioan Bocşa, ansamblul este format din studenţi şi absolvenţi, având ca liant pasiunea pentru tradiţia populară.

Cel mai important gen muzical abordat este colinda tradiţională, iar temele cele mai frecvent întâlnite sunt legate de viaţa familială (colinde: de gazdă, profesionale, de june, de fată, de peţit) sau cosmogonice-mito-religioase (cerul şi pământul, sora soarelui, personaje metamorfozate în vânat, originea vinului, grâului şi mirului). Limbajul poetic are o frumuseţe tulburătoare, stranie, un farmec aparte, amestecat cu mister.

Comenteaza