Isterie la Litere: s-au înghesuit pentru autograful lui Llosa VIDEO

Isterie la Litere: s-au înghesuit pentru autograful lui Llosa VIDEO
Isterie la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca. Sute de tineri s-au călcat în picioare pentru a lua autograf de la scriitorul Mario Vargas Llosa, deţinător al premiului Nobel pentru literatură.

El a răspuns întrebărilor scriitorului Gabriel Liiceanu, înt-o sală arhiplină. Conducerea facultăţii a fost nevoită să monteze un televizor în curtea instituţiei, pentru ca sutele de tineri care au rămas pe dinafară să urmărească totuţi evenimentul. Printre altele, Llosa a criticat telenovelele, despre care a spus că ne fac să adormim şi creează o realitate paralelă artificială şi mincinoasă.

Scriitorul Gabriel Liiceanu l-a supus pe Mario Vargas Llosa unui tir de întrebări. "Nu cumva puneţi un accent pe literatură care nu se justifică înmăsura în cre ficţiunea literară ocupă un loc infim în geografia spirituală a zilei de astăzi?", a fost una dintre întrebări.

Scriitorul peruan a spus, spre amuzamentul studenţilor, că este mai optimist decât Liiceanu. "La ora bilanţului, cred că există mai multe motive să fim optimişti decât pesimişti", a spus el.

Scriitorul, deţinător al unui premiu Nobel, a criticat dur telenovelele. "Astăzi avem telenovele, iar publicul lor este imens. În general, aceste ficţiuni ne fac să adormim, creează o realitate paralelă caricaturescă, artificială şi profund mincinoasă", explică el.

La finalul dialogului de două ore, sutele de tineri au năvălit peste Mario Vargas Llosa pentru autografe. Vezi imagini şi declaraţii de la cei care s-au înghesuit ca să obţină autograful lui Llosa.

Scritorul peruan în vârstă de 77 de ani avea programată şi o conferinţă de presă, pe care a anulat-o însă pe motiv că este prea obosit.

Reporter: Alin Golban
Operator: Călin Fedeleş

 

Comenteaza