Uioreanu îi duce acasă Doinei Cornea titlul de "Clujean de onoare", cu un buchet de flori: "două decenii, nimeni nu a făcut un gest minimal de recunoaştere a sacrificiului"

Uioreanu îi duce acasă Doinei Cornea titlul de
Preşedintele Consiliului Judeţean i-a dus azi cunoscutei disidente anticomuniste Doina Cornea un buchet de flori, o dată cu diploma de "Clujean de Onoare", chiar de ziua acesteia. "E un act reparatoriu pentru cei care 20 de ani nu au făcut nimic", spune Uioreanu.

 

Evenimentul de azi a avut loc departe de ochii publicului, presa nefiind invitată în casa Doinei Cornea "din motive obiective" după cum a arătat CJ Cluj ieri când a anunţat evenimentul.

Diploma înmânată disidentei recunoaşte „contribuţia doamnei Doina Cornea la eliberarea României de sub pecetea dureroasă a comunismului, opoziţia cu ecou internaţional exercitată faţă de regimul totalitar, precum şi bogata activitate publicistică prin care domnia sa a militat pentru libertatea personală şi a inspirat tinerii să ia atitudine în faţa represiunii şi a cenzurii".

„Gestul nostru este unul simbolic, o dovadă a recunoştinţei şi respectului pe care le manifestăm faţă de una dintre cele mai emblematice figuri ale disidenţei anticomuniste", a spus Uioreanu. "În acelaşi timp, acordarea acestui titlu are şi un caracter reparatoriu raportat la lipsa de atitudine în acest sens a celor care, timp de mai bine de două decenii, nu au făcut acest gest minimal de recunoaştere a sacrificiului personal al unei mari personalităţi a comunităţii clujene, cea care, în vremuri grele, ne-a dăruit totul, fără a pretinde nimic în schimb".Doina Cornea a mai fost decorată şi de Regele Mihai, dar şi de statul francez. A primit Crucea Casei Regal a României, chiar din mâinile Regelui Mihai, şi cu ordinul Legiunii de Onoare, în grad de comandor, de la ambasadorul Franţei în România, Henri Paul. Ambele distincţii au fost oferite în 2009.

În 1982, Doina Cornea a trimis postului de radio Europa Liberă prima scrisoare în care denunţa regimul opresiv din România. Aceasta a fost urmată de alte zeci de scrisori şi proteste trimise aceluiaşi post dar şi altor instituţii din Europa occidentală. în 1983 a fost dată afară din învăţământ şi arestată.

Patru ani mai târziu a făcut, din nou, cunoştinţă cu beciurile Securităţii, după ce, împreună cu fiul său, a distribuit manifeste în sprijinul revoltei muncitorilor de la Braşov. în urma numeroaselor proteste internaţionale, Doina Cornea a fost eliberată, însă a trebuit să-şi petreacă ultimii doi ani sub comunism în arest la domiciliu.

 

Chiar şi în aceste condiţii, supravegheată permanent de oamenii Securităţii, ea a găsit soluţiile să trimită mesaje în occident, care, invariabil, ajungea să fie făcute publice la "Europa Liberă". După decembrie 1989, Doina Cornea nu s-a regăsit în politica promovată de noua putere şi continuat să militeze pentru democraţie şi drepturile omului, alături de ONG-uri aparţinând societăţii civile, în dezbateri publice sau în apariţii în mass-media.

 

Comenteaza