Cum a scăpat Apostu de acuzaţiile de luare de mită

Cum a scăpat Apostu de acuzaţiile de luare de mită
ZIUA de CLUJ vă prezintă, în ediţia print de mâine, motivele pentru care Curtea de Apel Mureş a decis să-l achite pe fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, cu privire la cea mai gravă acuzaţie care i s-a adus de procurori, adică aceea de luare de mită.

Sorin Apostu a scăpat în primă instanţă de cea mai gravă acuzaţie a procurorilor DNA, cea de luare de mită. Fostul primar al Clujului a fost condamnat, în iulie, de Curtea de Apel Mureş la trei ani şi şase luni de închisoare, cu executare, pentru trafic de influenţă. Sentinţa nu este definitivă.

Sorin Apostu a fost achitat pentru luare de mită, spălare de bani şi complicitate şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. A primit 3 ani de înschisoare pentru trafic de influenţă în formă continuată şi 3 ani şi 6 luni pentru instigare la spălare de bani în formă continuată. A mai fost condamnat la 8 luni închisoare pentru instigare la fals în încrisuri sub semnătură falsă şi 1 an şi 6 luni pentru primire de foloase necuvenite şi s-a aplicat în final pedeapsa cea mai grea, cea de 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, din care se reduc cele 10 luni petrecute în arest preventiv.

Călin Stoia a fost achitat pe linie pentru toate infracţiunile.

Monica Apostu a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenţă în formă continuată şi 8 luni de închisoare pentru fals în înscrisuri. În final, s-a aplicat pedeapsa cea mai mare, cea de 3 ani de închisoare cu suspendare, sub subraveghere. Termenul de încercare este de 7 ani, perioadă în care aceasta nu are voie sa ia legătura cu Aspazia Droniuc.

Instanţa a dispus confiscarea sumei de 283.157 lei, bani care proveneau din contractele încheiate de Monica Apostu cu Aspazia Droniuc. Totodată, s-a dispus anularea contractelor de asistenţă juridică încheiate cu Droniuc. S-a dispus şi confiscarea cardurilor de carburanţi de la compania de salubritate Rosal, folosite de Monica Apostu pentru a-şi alimenta maşina persoanlă.

Soţii Apostu au de plătit 42.000 de lei cheltuieli judiciare către Stat.

Sorin Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia au fost arestaţi preventiv în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj. Procesul de corupţie al fostului primar a început în iarna anului 2012 la Cluj-Napoca, însă în primăvara aceluiaşi an a fost strămutat la Mureş având în vedere notorietatea cazului. Până la pronunţarea sentinţei, Curtea de Apel Mureş a dezbătut 32 de şedinţe de judecată şi a audiat peste 30 de martori. Apostu a stat în arest preventiv zece luni împărţind aceeaşi celulă cu afaceristul Stoia, care a stat după gratii cinci luni. Dacă sentinţa Curţii de Apel Mureş se va menţine în privinţa lui Stoia, acesta va fi îndreptăţit să ceară despăgubiri statului român pentru timpul petrecut în arest preventiv. Sorin Apostu a demisionat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, în timp ce se afla după gratii, demisia fiind înregistrată în 15 februarie 2012 la Registratura Primăriei. Fostul primar a părăsit, în 28 septembrie 2012, Penitenciarul Târgu Mureş, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea de eliberare depusă de acesta, în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Călin Stoia a părăsit, în 14 aprilie 2012, Penitenciarul din Târgu Mureş, ca urmare a deciziei de punere a sa în libertate, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu, soţia acestuia, Monica Apostu, şi omul de afaceri Călin Stoia au susţinut, în 1 iulie, la ultimul termen pe fond de la Curtea de Apel Târgu Mureş, că sunt nevinovaţi, iar avocaţii lor au cerut achitarea. Sorin Apostu, care după ce a fost eliberat din arestul preventiv şi-a reluat funcţia de profesor universitar, va rămâne angajat la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj până la rămânerea definitivă a deciziei magistraţilor, au transmis reprezentanţii universităţii.

Comenteaza