ACCIDENTUL DIN APUSENI. Probleme cu rezultatele autopsiei. Aurelia Ion ar putea fi exhumată

ACCIDENTUL DIN APUSENI. Probleme cu rezultatele autopsiei. Aurelia Ion ar putea fi exhumată
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus expertiza autopsiei Aureliei Ion. IML Cluj poate decide exhumarea ei.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus realizarea unei expertize medico-legale privind una dintre victimele accidentului aviatic din Apuseni, din 20 ianuarie. Este vorba despre studenta Aurelia Ion, una dintre cele două persoane decedate în accident. Parchetul explică decizia prin faptul că aceste concluzii ale autopsiei din 10 februarie nu au fost avizate de către comisia de avizare şi control al actelor medico-legale din cadrul Institutului de Medicină Legală (IML) Cluj-Napoca.

"Nu trebuie neapărat exhumată victima. Rămâne la decizia IML Cluj dacă dă avizul, bazându-se pe actele întocmite de colegii de la Alba sau va reface autopsia", susţin surse ziuadecj.ro. Autopsia a fost realizată la IML Alba, iar la momentul respectiv nu s-a cerut un aviz de la IML Cluj.

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ mai precizează că procurorii continuă ancheta şi au audiat încă unsprezece persoane, în calitate de martori. Este vorba despre opt angajaţi ai ROMATSA (în funcţiile de controlori de trafic sol şi controlori de trafic aerian), a doi angajaţi ai Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă şi a unui angajat al Institutului Medico-Militar. Au fost solicitate relaţii suplimentare de la ROMATSA şi Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti-Băneasa.

Accidentul aviatic din Munții Apuseni (Zborul RFL111 al Școlii Superioare de Aviație Civilă) a avut loc la 20 ianuarie 2014, când avionul YR-BNP de tip Britten-Norman BN-2A-27 Islander a executat o aterizare forțată în Munții Apuseni, la o altitudine de circa 1400 m, lângă localitatea Petreasa, la limita dintre județele Cluj și Alba. Avionul, pilotat de Adrian Iovan, transporta o echipă de cinci medici de la București la Oradea. În accident au murit pilotul și studenta la medicină Aurelia Ion, iar copilotul și patru medici au fost răniți.

Aurelia Ion (23 ani) era ofițer-student în anul V al Institutului Medico-Militar din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București și efectua un stagiu de pregătire la Spitalul Clinic Fundeni. Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a dispus avansarea post-mortem a sublocotenentului Aurelia Ion la gradul de locotenent.

Guvernul a anunțat deschiderea a două anchete. Prima va viza aeronava, care prezenta riscuri de zbor, iar a doua va investiga intervenția echipelor de salvare, care au ajuns cu întârziere. Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a declarat că ia în calcul anchetarea modului în care au acționat autoritățile în cazul accidentului aviatic din Munții Apuseni.

În afară de investigațiile autoritățile aviatice, au fost deschise și două anchete din partea Parchetului Curții de Apel Alba privind încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor și vătămare corporală din culpă. Ancheta de la Alba Iulia a fost preluată între timp de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Comenteaza