Paszkany, atacat din Ungaria: "A vrut să apere în fața instanței o avere obținută pe căi ilegale și prin metode dubioase, cu conotații penale"

Paszkany, atacat din Ungaria:
Omul de afaceri Arpad Paszkany declara la finele lunii mai în presa clujeană că dacă nu se judeca cu asociații din Polus Real Estate SRL, aceștia vindeau terenul de 207 hectare pus de Primărie în asocierea din firma Cartierul Tineretului. În replică, asociaţii majoritari ai Polus Real Estate îl acuză pe Paskany că a vândut părţile sociale ale proprietarilor din Ungaria către investitori americani care nu au fost văzuți niciodată de nimeni.

"Societatea comercială Polus Real Estate, deținută de către Sándor Demján și Sándor Nyúl, împreună cu Árpád Pászkány, este implicată în proiectul Cartierul Tineretului. Fostul administrator al acestei societăți a fost Andrea Betty Sebők, care de altfel este secretara lui Árpád Pászkány. Administratorul a vândut părțile sociale către societatea Green Energy fără a avea acordul și împuternicirea proprietarilor majoritari, domnii Sándor Demján și Sándor Nyúl, care de altfel dețin 87% din capitalul social, prejudiciindu-i astfel pe aceștia din urmă. Societatea Green Energy nu numai că nu a achitat valoarea de piață a acestora, dar nici nu a plătit vreun ban pentru părțile sociale cumpărate. Cu alte cuvinte, în baza deciziei lui Andrea Betty Sebők, părțile sociale ale proprietarilor din Ungaria au fost practic furate. Ca o consecință firească, instanțele competente din România au anulat contractul de vânzare-cumpărare respectiv, iar Andrea Betty Sebők este urmărită penal pentru deciziile și contractele ilegale astfel semnate. Mai mult decât atât, a ieșit la iveală și faptul că proiectul Green Energy este lipsit de orice temei economic real, iar investitorii americani menționați de către Árpád Pászkány nu au fost văzuți niciodată de nimeni", arată asociaţii majoritari Polus Real Estate într-un comunicat de presă.

După ce piața imobiliară s-a blocat, Paszkany a vrut să transforme Cartierul Tineretului în parc fotovoltaic. Numai că, în aprilie 2014, reconversia proiectului imobiliar Cartierul Tineretului din Cluj in parc fotovoltaic a fost blocată de Curtea de Apel Târgu Mureş, care a oferit câştig de cauză companiei Polus Real Estate, acţionarul majoritar al proiectului. Războiul pentru mega-proiectul Cartierul Tineretului a început în vara lui 2011, când firma Cartierul Tineretului Cluj SRL îşi schimba acţionariatul, firma Polus Real Estate cedând participaţia de 49% din proiect firmei Green Energy Napoca, potrivit unui anunţ din Monitorul Oficial din 2011. Arpad Paskany, care deţinea 13% din acţiunile Polus Real Estate, se asociase în 2010 cu firma WWS Energy (acţionar la Green Energy Napoca) pentru a construi un parc fotovoltaic în locul proiectului rezidenţial, scrie clujust.ro.

Anul trecut, Tribunalul Comercial Cluj a dispus dizolvarea Cartierului Tineretului, caz în care Primăria ar putea pierde jumătate din teren.

Paszkany a mai spus că "a salvat fundul primăriei" în acest caz declarând: "Dacă aș fi lăsat să se schimbe administratorul mai repede și așa mai departe ei dădeau la o bancă terenul, luau banii și plecau. Prin ei mă refer la cele două firme ale lui Demjan Șandor".

Oamenii de afaceri din Ungaria spun că Paskany "a vrut să apere în fața instanței o avere obținută prin căi ilegale și prin metode dubioase, cu conotații penale". Aceştia precizează că mai au alte trei afaceri comune, afaceri în cadrul cărora ratele la creditele contractate pentru finanțarea proiectelor nu au fost plătite niciodată de către Árpád Pászkány, partenerii săi fiind nevoiți să plătească ratele și în locul lui.

"Proiectul Cernica din București, situat pe autostrada A2, dezvoltarea complexului comercial Terra-Paz din Brașov, fabrica de marmură din București și afacerea Polus Real Estate din Cluj-Napoca sunt cele patru proiecte comune în cadrul cărora până acum partenerii lui Árpád Pászkány au rambursat în locul acestuia credite în valoare de 4 milioane de euro. Până la rambursarea în întregime a creditelor, Árpád Pászkány ar trebui să mai plătească alte 10 milioane de euro. Litigiul cu privire la aspectele de mai sus, finalizat în Cipru, a fost de asemenea câștigat de către părțile din Ungaria, iar compania lui Pászkány a trebuit să recunoască datoria sa pentru rambursarea ratelor. În prezent, există mai multe procese pe rol între părți, iar în ciuda tacticii de amânare a lui Pászkány, în România și Cipru, acesta a pierdut deja mai mult de 20 de procese. Investitorii din Ungaria doresc ca, în legătură cu proiectul din Cluj-Napoca, să se ajungă la o soluție finală care să țină cont de interesele orașului și ale comunității clujene. În acest scop, trebuie așteptată soluționarea definitivă a ultimului proces, proces al cărui scop este dizolvarea societății. Numai după închiderea procedurii se pot elabora noiile studii de fezabilitate pentru a stabili obiectivele viitoarelor dezvoltări, luând în considerare noua situație economică și noile cerințe ale pieței imobiliare", precizează acţionarii majoritari Polus Real Estate.

Citeşte şi Adio, parc fotovoltaic! Se reia proiectul imobiliar Cartierul Tineretului

Comenteaza