Percheziţii la Inspectoratul Şcolar Cluj. Inspectorul general adjunct, reţinut pentru luare de mită

Percheziţii la Inspectoratul Şcolar Cluj. Inspectorul general adjunct, reţinut pentru luare de mită
Tunde Peter, inspectorul general adjunct al Inspectoratului Şcolar Cluj (ISJ), a fost reţinută de către procurorii DNA Cluj, în urma unei percheziţii efectuate în cursul zilei de luni, pentru trafic de influenţă în formă continuată.

Procurorii DNA au găsit pe biroul acesteia o cutie ce conţinea 400 de euro, bancnotele având marcate pe ele cuvântul "mită", relatează evz.ro

Suma descoperită ar avea legătură cu cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat, în cadrul căreia a fost aleasă membru în singurul centru de evaluare organizat la nivelul judeţului.

UPDATE 1: De altfel, potrivit ordonanţei de reţinere întocmită de procurori pe numele său, inspectorul este acuzat că, pe parcursul a trei luni, ar fi primit aproape 10.000 de euro pentru ca unii dintre candidaţii la examen să primească o notă mai mare decât cea meritată.

 "În perioada iunie - 1 septembrie 2014, inculpata Peter Tunde Ilona Csilla, în calitate de inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Cluj, a pretins și a primit de la cinci persoane, direct sau prin intermediar, suma totală de 9.600 euro pentru ca, prin influența de care se bucură la profesori-membri în comisiile de evaluare de la examenele de bacalaureat din sesiunile de vară și toamnă 2014, să intervină asupra acestora și să determine notarea superioară a lucrărilor unor candidați pentru a le asigura promovarea examenelor. Din totalul banilor primiți, la data de 1 septembrie 2014, inculpata a primit de la o persoană, în scopul menționat anterior, suma de 1.000 euro, reprezentând o parte din suma de 2.200 euro anterior pretinsă de la persoana respectivă, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante", se arată în ordonanţă.

Şeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, era la curent cu percheziţiile făcute la sediul instituţiei, confirmând pentru ZIUA de CLUJ efectuarea acestora.

În urma celor constatate, procurorii DNA Cluj au decis să pună în mişcare urmărirea penală faţă de inspectorul adjuct şi reţinerea acestuia pentru 24 de ore pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată. Totodată, inculpatei i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentată, la data de 2 septembrie 2014, Tribunalului Cluj, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

UPDATE 2: Tunde Peter a fost eliberată din funcţia pe care o ocupă la ISJ Cluj, printr-un ordin emis de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie: "în baza ordinului de ministru numărul 4469 din 01.09.2014, ,încetează detaşarea dnei profesor Peter Tunde Ilona Csilla în funcţia de Inspector şcolar general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj. Cu aceeaşi data, dna profesoară revine la catedra rezervată", transmite ISJ Cluj. 

Avocatul lui Tunde Peter este Radu Chiriţă, şeful departamentului de drept public de la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai, specialist în jurisprundeța Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), scrie clujust.ro. El a declarat, luni seară, că audierile la sediul DNA au durat "mai multe ore", însă a refuzat să dea mai multe detalii, comentând că "justiţia nu se face în presă".

Tunde Peter nu este la primul său conflict cu legea: în 2009, a fost găsită în stare de incompatibilitate din cauza faptului că soţul său, Paul Peter, a încheiat, prin intermediul firmei pe care o deţine, Gladiator Guard, mai multe contracte de pază şi protecţie cu diferite şcoli din judeţ. Potrivit napocanews.ro, la serviciile companiei sale au apelat zece unităţi şcolare, dar şi Palatul Copiilor, împreună cu toate cluburile subordonate din judeţ. Majoritatea contractelor s-au încheiat pe baza unei selecţii de oferte, nu a unei licitaţii, lucru posibil din cauza valorii relativ mici a investiţiei (sub 10.000 de euro).

Tunde Peter deţine, potrivit declaraţiei sale de avere din 2014, împreună cu soţul său, un apartament de 93 mp în Cluj-Napoca şi o vilă de 108 mp în Feleacu, localitate în care cei doi au şi un teren intravilan de 1800 mp. Tot în Cluj, are, prin moştenire, încă un apartament de 115 mp şi un intravilan de 149 mp.

Inspectorul conduce un Mitsubishi Pajero din 2003, iar recent, şi-a vândut, cu 5.709 lei, un autoturism.

Deşi nu deţine active financiare, Tunde Peter este înglodată în datorii: are un leasing operaţional în valoare de 9366 de lei la Eurial Invest, scadent în 2019, iar către Banca Transilvania are de plătit, până în 2029, 80.000 de euro.

În 2013, ea a câştigat, din funcţia pe care o ocupă în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, 44.087 lei, iar soţul său a avut, de la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, un venit de 24.227 lei.

Fiul celor doi, Peter Pal, este consilierul primarului Emil Boc.

Comenteaza