"Nu ştiu dacă, vreodată, se va afla adevărul". Un an de la tragedia aviatică din Apuseni
- Scris de Ziua de Cluj
- 19 Ian 2015, 16:41
- Eveniment
- Ascultă știrea

Data de 20 ianuarie 2014 este una neagră. Acum un an, un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba. Alarma s-a dat la ora 16 şi 16 minute, în momentul în care unul dintre pasageri a reuşit să sune la 112 pentru a anunţa accidentul aviatic, iar ziua s-a transformat într-un adevărat coşmar.
Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa, iar copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir, de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu, de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru, de la Spitalul "Sfânta Maria", şi Sorin Ianceu, de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor, au fost răniţi. Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.
După căutări care au durat mai bine de cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi săteni, epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici din zonă.
ZIUA de CLUJ a vorbit cu câţiva dintre cei implicaţi în găsirea şi salvarea celor care s-au prăbuşit cu avionul.
Todea: "A trecut un an de atunci şi nu ştiu dacă, vreodată, se va afla adevărul"
Sătenii din Horea au auzit de tragedie şi au decis să nu stea cu mâinile încrucişate şi să aştepte, ci să pornescă în căutarea victimelor.
"Este emoţionant să mă gândesc la acea zi. Nu îmi vine să cred că a trecut atât de mult timp. Rămâne o legătură faţă de locul acesta. Îmi amintesc cum vreo două ore să îi căutăm: câţiva kilometri cu maşina, după care ne-am dus pe jos prin pădure", îşi aminteşte Gheorghe Trif.
Odată ajunşi la epava avionului, cei trei săteni temerari au sărit în ajutorul răniţilor.
"A fost o tragedie. Îmi amintesc că am auzit de accident şi am plecat cu alţi localnici în căutarea victimelor. Pentru noi nu a fost greu, ne bucurăm că am reuşit să îi găsim în viaţă pe ceilalţi, ne pară rău pentru domnul Iovan şi domnişoara Aura. A trecut un an de atunci şi nu ştiu dacă, vreodată, se va afla adevărul despre cauzele accidentului aviatic şi de ce nu au putut autorităţile să dea coordonatele. Pe moment am fost preocupaţi să îi găsim pe răniţi, mai şocant a fost după ce am realizat ce s-a întâmplat de fapt", spune Argentin Todea.
Costin: "Am stat pe baricade zi-lumină"
Acea seară a fost una de foc şi pentru Unitatea de Primire a Urgenţelor din Cluj. Întregul personal, de la medici, asistente şi brancardieri, a fost mobilizat pentru a trata răniţii accidentului aviatic din Apuseni. Chiar dacă situaţia a fost una critică, între cadrele medicale şi pacienţi s-a format o legătură care se păstrează şi astăzi.
"Ce îmi amintesc...a fost o zi foarte grea, nu neapărat începutul zilei cât după-masa, noaptea şi a doua zi. Pot să spun că şi acum îmi amintesc de ceea s-a întâmplat, de mobilizarea întregului colectiv de la UPU, a tuturor categoriilor de personal, mobilizarea secţiei de Chirurgie 1, mobilizarea secţiei de ATI 1, oameni care nu au fost constrânşi să vină la spital, ci au venit sau au rămas la muncă în continuare, fără să îi rugăm. Noi, întreaga echipă managerială, am stat pe baricade zi-lumină, am lucrat cu adevărat ca o echipă de profesionişti. A fost multă presiune, au fost evenimente care au fost greu de gestionat, dar care până la urmă le-am gestionat bine. Satisfacţia noastră de profesionişti este că acei oameni au trăit, acei oameni sunt pe picioare, acei oameni ne vizitează. În tot necazul am rămas prieteni şi au şi venit unii din doctori doar să ne vadă, pe lângă faptul că veneau la control, iar pentru noi asta este o mare satisfacţie. Sigur că nu ne mai dorim astfel de evenimente şi nu ne mai dorim să trecem prin ceea ce am trecut. A fost greu, dar acum, la un an de zile, amintirile sunt doar pentru ceea ce a fost de succes", îşi aminteşte Monica Costin, director de îngrijiri medicale în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Judeţean Cluj.
Vuşcan: "Am avut cu toţii de învăţat"
Nici prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, nu a uitat ziua accidentului. Regretă şi acum greşelile care au apărut.
"În primul rând trebuie să îmi exprim regretul că s-a întâmplat această nenorocire şi regretul că autorităţile statului nu am putut interveni mai repede. Cred că toate structurile noastre au avut de învăţat din acel moment şi pe viitor ar putea face faţă unor situaţii de acest fel. Cred că cei care au avut de învăţat ceva, în primul rând structurile ROMATSA deţin acum noţiunile pe care le implică un astfel de accident, iar partea a doua, a structurilor cum sunt ISU sau Jandarmeria sunt pregătite, la fel cum au fost şi atunci, să intervină în orice fel de situaţii", explică prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan.
Ancheta procurorilor în cazul accidentului aviatic a început în 11 februarie 2014. Atunci, procurorii Secţiei Parchetelor Militare au dispus, prin ordonanţă, începerea urmăririi penale pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu. Câteva zile mai târziu, în 17 februarie 2014, a fost începută urmărirea penală şi pentru infracţiunile de neluare şi nerespectare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi pentru încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu.
În tot acest timp, de la debutul anchetei şi până în prezent, 209 persoane au fost audiate pe parcursul a 2.354 de ore.