UBB caută finanţare prin crowdfunding: rampe telescopice pentru persoane cu dizabilităţi

UBB caută finanţare prin crowdfunding: rampe telescopice pentru persoane cu dizabilităţi
O idee inedită vine din partea uneia dintre cele mai importante universităţi din ţară, care doreşte să vină în ajutorul studenţilor cu deficienţe motorii. La Cluj a fost lansat un proiect de crowdfunding al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), care urmăreşte să accesibilizeze cât mai multe spaţii pentru studenţii cu dizabilităţi care urmează cursurile acestei instituţii.

Doar în ultimii doi ani, la UBB s-au înscris peste 150 de persoane cu dizabilităţi. Pentru că majoritatea se confruntă cu probleme motorii, Biroul pentru Studenţii cu Dizabilităţi (BSD) din cadrul universităţii a demarat un proiect de campanie de subscripţii pentru achiziţionarea unor rampe mobile telescopice.

"Campania este propusă de BSD, este o structură unică la nivel de ţară, pornită la iniţiativa rectoratului UBB. Acest birou deserveşte toate cele 21 de facultăţi, deci, practic, toţi studenţii care au anumite nevoi speciale pot apela la acest birou care se găseşte în inima complexului studenţesc Hasdeu. Este o echipă în spatele acestui birou, plus 20 de voluntari, studenţi şi alumni UBB, iar campania pe care noi am plasat-o pe platforma de crowdfunding a UBB este specifică şi se adresează accesibilizării fizice a spaţiilor de predare, învăţare, socializare a universităţii noastre.

Prin această campanie am atras atenţia asupra unor proiecte deja existente la nivel naţional, cum ar fi harta accesibilităţii - un proiect al fundaţiei Motivation, care se adresează persoanelor utilizatoare de scaun rulant. Dorim ca în colaborare cu aceştia să achiziţionăm o serie de rampe mobile telescopice, uşor de instalat, chiar şi în acele spaţii care sunt clădiri de patrimoniu, deci nu este nevoie să modificăm structura arhitecturală a clădirilor", spune Alina Rusu, coordonator al BSD.

Proiectele care vin în ajutorul comunităţii academice clujene pot găsi mai multe detalii despre acest proiect pe platforma de crowdfunding a UBB, iar prin această iniţiativă coordonatorii proiectului speră să le faciliteze studenţilor cu dizabilităţi.

"În felul acesta ne propunem să deschidem practic porţile universităţii noastre către studenţii cu dizabilităţi motorii. Statisticile arată că din cei aproximativ 150 de studenţi cu dizabilităţi care s-au înscris în ultimii doi ani la universitatea noastră, 60% sunt cu dizabilităţi motorii: nu toţi sunt utilizatori de scaune cu rotile, însă cei care utilizează aceste scaune au cele mai mari dificultăţi de a accesa spaţiile clădirilor UBB: accesibilizarea se va referi nu doar la accesul în clădire, ci si la accesul la băi, la acele facilităţi absolut necesare asigurării calitătii vieţii", menţionează Rusu.

Radu Ruşeţ suferă, din naştere, de o dizabilitate neuro-motorie: o formă de hemipareză pe partea stângă. A studiat la universitatea clujeană, iar acum este doctorand.

"Sunt multe persoane cu dizabilităţi care ar putea să activeze şi să facă performanţă, dar din acest motiv nu pot accesa mai multe cursuri, nu pot fi nici integraţi social şi asa mai departe... Deci rămân oarecum în umbră din cauza problemelor de accesibilizare. Vorbesc din perspectiva omului cu dizabilitate neuro-motorie, ştiu ce înseamnă, mi-ar fi fost util şi mie un asemenea birou (BSD, n. red) în anul întâi nu am avut acces la aşa ceva", menţionează acesta.

El se gândeşte şi la colegii ţintuiţi în scaune cu rotile. Tânărul este de părere că doar nişte rampe care să faciliteze accesul în clădiri nu sunt de ajuns: problema trebuie tratată mai complex, iar clădirile, accesibilizate în totalitate.

"Eu cred ca a fost foarte dificil pentru tinerii cu dizabilităţi, mai ales dacă observăm minusul acestor rampe. Ei puteau, practic, să acceseze clădirea până la un anumit nivel, până la nivelul treptelor, dar de acolo practic le este interzis accesul. Nu este de ajuns să facem aceste rampe. Ele trebuie accesibilizate pana la nivelul superior al cladirii, pentru că degeaba facem o rampă aici şi urcă până la parter, se confruntă cu scările şi nu mai poate nimeni sa îi ajute", susţine tânărul.

Pentru finantarea proiectului, este nevoie de aproape 10.000 de lei. Banii vor fi folosiţi atât pentru achiziţionarea telescopice mobile, cât şi pentru realizare unui ghid de acces, a unei hărţi a accesibilităţii în universitatea clujeană.

Comenteaza