Luna securităţii cibernetice: cum să navigaţi pe internet în siguranţă

Luna securităţii cibernetice: cum să navigaţi pe internet în siguranţă
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj a derulat în cursul lunii octombrie, în cadrul unei campanii europene destinate securității cibernetice, o serie de activități în unităţile de învăţământ din municipiul Cluj-Napoca.

Organizate cu scopul prevenirii victimizării şi comiterii de infracțiuni în mediul online, sesiunile de informare s-au realizat pe patru paliere: siguranța pe rețelele de socializare, pornografia infantilă, respectarea drepturilor de autor şi comerțul electronic.

"Scopul acestor activităţi a constat în promovarea securităţii cibernetice în rândul elevilor, pentru prevenirea şi diminuarea pericolelor din mediul on-line", au transmis reprezentanţii IPJ Cluj.

Acţiunile au fost desfăşurate de agenţii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca. Campania a fost organizată la nivelul întregii Uniuni Europene, la iniţiativa ENISA (European Union Agency for Network and Information Security.

Sfaturi generale pentru navigarea sigură pe internet

- Nu oferiţi necunoscuţilor de pe internet informaţii despre dumneavoastră sau familie (număr de telefon, fotografii, adresa de acasă, locul de muncă al dumneavoastră sau al rudelor etc).

-Nu tot ceea ce citiţi sau vedeţi pe internet este adevărat. Oricine poate crea pagini web sau poate posta știri, fotografii, filme. Fotografiile şi filmele pot fi trucate pe calculator cu uşurinţă. Pentru a verifica dacă o informaţie este reală, verificaţi mai multe surse de informare.

- Atenţie! Frazele sau pozele preluate dintr-un material de pe internet trebuie însoţite de precizarea sursei, pentru a nu fi considerat plagiator.

- Păstraţi secretă parola de e-mail şi nu o dezvăluiţi nici măcar prietenilor! Dacă bănuiţi că parola v-a fost descoperită, schimbaţi-o imediat! În acest fel nimeni nu vă poate citi mesajele personale şi nu vă poate folosi contul pentru a trimite e-mail-uri care par a fi din partea dumneavoastră.

- Aveţi grijă cum postaţi fotografii cu dumneavoastră sau cu familia! Restricţionaţi accesul necunoscuţilor la profilul dumneavoastră!

- Când vă creaţi adresa de e-mail, folosiţi un pseudonim, o prescurtare şi în niciun caz numele întreg, data naşterii sau orice altceva ce poate fi cunoscut sau recunoscut despre dumneavoastră cu usurinţă.

- Pentru protecţia computerului, scanaţi ataşamentele de e-mail înainte de a le deschide.

- Nu descărcaţi şi nu instalaţi programe pirat sau pe care nu le cunoasteţi; ele pot distruge date din calculatorul dvs.

- Navigarea pe internet este sigură când vă personalizaţi browser-ele să nu reţină parole, date de identificare şi să nu dea accept la comunicarea oricăror date motivate ca fiind "în interes statistic" etc.

- Dacă primiţi e-mail-uri, fişiere, fotografii sau programe de instalare de la cineva pe care nu-l cunoaşteţi sau care vi se par suspecte, nu le deschideţi, ştergeţi-le imediat. Ele pot avea viruşi sau programe care pot citi date de pe calculatorul dumneavoastră. Cereţi ajutorul unei persoane specializate când observaţi că nu mai funcţionează normal computerul.

- Dacă vreţi să vă întâlniţi faţă în faţă cu o persoană cunoscută pe internet, anunţaţi pe cineva din familie sau dintre prieteni, fixaţi întâlnirea numai într-un loc public intens circulat şi mergeţi eventual cu cineva de încredere, care vă poate apăra la nevoie.

- Menţineţi permanent protecţia computerului şi folosiţi întotdeauna un program anti-virus actualizat.

- Deconectaţi-vă computerul de la Internet atunci când nu navigaţi.

Comenteaza