Medicii clujeni iau calea Occidentului

Medicii clujeni iau calea Occidentului
5.000 de medici români au părăsit România pentru a lucra în străinătate în ultimii patru ani, iar în acest an circa 3.000 ar putea pleca din ţară, conform Colegiului Medicilor.
Din ce în ce mai mulţi medici aleg să părăsească România pentru a lucra în spitale din străinătate. în acest an, aproximativ 6.000 de medici români au încheiat precontracte pentru a se angaja în spitale din afara ţării. 126 de medici clujeni au cerut de la Colegiul Medicilor din România (CMR) documentaţia de recunoaştere în străinătate a studiilor.

 

“în ultimii patru ani au migrat 5.000 de medici din specialităţi deficitare pentru România. La  început a fost medicina de familie, acum este bătaie pe chirurgie, anestezie- terapie intensivă, medicină de urgenţă, cardiologie - specialităţi la care şi noi avem deficit. în acest an, prin târgurile organizate de angajatori există precontracte pentru 6.000 de medici, din care jumătate tot pleacă”, a declarat Vasile Astărăstoae (foto), preşedintele CMR.

El a adăugat că în România există în prezent 43.000 de medici activi dintr-un total de 59.000. “Când îţi pleacă 5.000 de medici din România, pentru care statul a investit două miliarde de euro, poţi să te întrebi care este raţiunea pentru care nu reuşim să oprim medicii în ţară”, a mai spus preşedintele CMR. Acesta susţine că medicii părăsesc România întrucât sunt nemulţumiţi de veniturile obţinute şi de schimbările politice care le afectează cariera profesională.

 

“Medicii români sunt foarte apreciaţi. în ultimii doi ani niciun medic român nu a fost sancţionat de niciun organism similar CMR în ţara în care a lucrat. 60% dintre medicii străini care lucrează în Franţa sunt români sau au terminat o facultate în România. 60% dintre medicii români şi-au exprimat dorinţa de a pleca din ţară”, a spus Astărăstoae.  Numai în Cluj, în primele cinci luni ale acestui an 126 de medici au cerut de la CMR documentaţia  de recunoaştere în străinătate a studiilor.

 

“în anul 2009 am avut 158 de cereri pentru plecarea în străinătate, iar în acest an, până ieri, au fost înregistrate 126 de cereri. Majoritatea medicilor pleacă în Anglia, Belgia şi Franţa. Avem câteva cereri şi pentru ţările nordice”, a declarat Ada Cireab, consilier juridic la CMR Cluj.

 

Potrivit lui Astărăstoae, un medic rezident are în Israel un salariu de 3.500 de dolari, la care se adaugă banii pentru gărzi. “Pentru medicii rezidenţi din statele Uniunii Europene media salariului este de 1.200-1.300 de euro pe lună, în funcţie de specialitate, fără gărzi. Prin grija guvernului, în România un rezident care intră în anul I va avea 685 de lei salariu”, a precizat Astărăstoae.

 


 

Comenteaza