Peste 200 de angajaţi din spitalele clujene, în pragul concedierii

Peste 200 de angajaţi din spitalele clujene, în pragul concedierii
Spitalele locale ar putea să rămână fără o mare parte a angajaţilor TESA (personal tehnic, administrativ, contabili –n.red.) dacă un ordin al Ministerului Sănătăţii va fi pus în aplicare.

Conform unor date oficiale ale ministerului, din schemele de personal ale celor 17 spitale şi institute medicale clujene ar urma să fie reduse 203 posturi de contabili, îngrijitori sau informaticieni.

 

Cel mai afectat de reduceri va fi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj (foto). Scăderea numărului de salariaţi TESA de aici este o urmare a reducerii numărului de paturi, de la 1.592 la 1.512, reducere care a avut loc în luna mai. “Aici există 120 de angajaţi TESA şi vor trebui să rămână 39 de persoane”, a declarat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. Cristiana Ciortea, directorul medical al spitalului menţionat, nu era la curent ieri cu restructurările propuse de minister. “Nu am văzut comunicatul de presă sau ordinul. Mi se pare cam mare numărul de 80 din 120 de angajaţi daţi afară”, a menţionat Ciortea.

 

Pe locul doi în ceea ce priveşte reducerile de personal TESA se află Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj. Aici, potrivit ministerului, vor fi disponibilizaţi 33 din cei 64 de angajaţi TESA. Şi la Spitalul Municipal Turda urmează să fie concediaţi 20 din cei 38 de salariaţi din sectorul tehnic şi administrativ. “Nouă ni

s-a redus  numărul de paturi de la 454 la 364. Normativul de personal se face pe numărul de paturi. Când se reduce numărul de paturi, scade numărul de posturi pe toate categoriile”, a înştiinţat Maria Cadar, purtătorul de cuvânt al Spitalului din Turda.

 

Conform ei, în spital sunt vacante 35 de posturi de medici şi asistenţi medicali încă de anul trecut. “Personalul TESA cuprinde personalul tehnic, comitetul director, persoanele care se ocupă de aparatura medicală, de serviicile financiare, personalul de resurse umane, dar şi personalul administrativ, de gospodărire sau transport. Fără TESA nu poţi supravieţui”, a explicat Cadar.

 

Reprezentanţii Sindicatului Sanitas spun că restructurarea personalului din spitale nu ar trebui făcută. “Reducerile mi se par nefondate. Urmează să facem propuneri la proiect şi să avem o discuţie cu oficialii ministerului pe această temă”, a declarat Ştefan Roman, liderul Sanitas. Propunerile pentru modificarea ordinului se pot face pe site-ul Ministerului Sănătăţii, www.ms.ro,  până în 9 iulie.

 

Comenteaza