8 milioane de lei, bani europeni pentru stomatologii din Iaşi şi Cluj
- Scris de Mihai Prodan
- 28 Iul 2011, 12:14
- Eveniment
- Ascultă știrea
„Nio producem pe stoc specialişti. Numărul celor formaţi depăşeşte necesarul intern. Dar calitatea lor este foarte bună. Antreprenorial vorbind, noi nu suntem mulțumiți și vrem să îmbunătățim calitatea pregătirii profesionale", spune coordonatorul proiectului din partea UMF Cluj, Radu Cîmpian.
Acesta spune că numai în Cluj-Napoca numărul cabinetelor stomatologice funţionale ajunge la 500, în vreme ce în întreg judeţul numărul acestora ajunge la aproximativ 700.
Proiectul lansat astăzi urmăreşte formarea a 20 de persoane din cele două centre universitare, ca formatori, care provin din sistemul de învăţământ, şi alte 40 de persoane pentru educaţie şi formare profesională.
Mihaela Băciuţ, de la Clinica de chirurgie maxilo-facială a UMF, susţine că centrul a ajuns să fie cunoscută ca cel mai avansat centru multidisciplinar din ţară, pentru corectarea malformaţiilor capului şi gâtului.Cîmpian spune că în România nu există în acest moment un cadru în care cunoştinţele teoretice să poată fi implementate practic. „În alte ţări există asemenea centre şi specialişti care se ocupă cu această problemă", spune el. Proiectul, care are o valoare de peste 8 milioane de lei (2,025 milioane de euro) urmăreşte să suplinească desfiinţarea perioadei de stagiatură pentru absolvenţii de stomatologie, care acum pot profesa imediat după absolvire. Cu aceşti bani va fi instituit un centru metodologic de reabilitare orală. O sumă de 81.000 de euro din întregul buget este gestionată de UMF Cluj, bani care sunt destinaţi în special salariilor membrilor din proiect.
Coordonatorul proiectului este Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi, iar UMF Cluj este parteneră în proiect.