Cel mai mare concert din istoria Ardealului, pe Cluj Arena

Cel mai mare concert din istoria Ardealului, pe Cluj Arena
Peste 40.000 de spectatori: într-un ocean scânteietor de lumini de la telefoanele mobile din tribune, Scorpions a “botezat” Cluj Arena cu un concert deopotrivă exploziv şi emoţionant.


Pe lângă piesele lor de legendă, rockerii şi-au cucerit publicul cu o recuzită din care nu au lipsit steagul României, câteva cuvinte în limba română şi mesaje calde pentru clujeni.

"Bună seara, Cluj!", a strigat solistul Klaus Meine de la Scorpions în româneşte, în uralele rockerilor imediat după ce trupa a urcat pe scena de pe stadion. Recitalul rockerilor a început nemţeşte, exact la ora anunţată, şi fără ca momentul să fie anunţat în prealabil de prezentatorul Constantin Trofin. După o pauză în care unii spectatori au aşteptat înfriguraţi în lumina orbitoare a nocturnei, iar alţii s-au plimbat frenetic prin furnicarul din tribunele Cluj Arena, concertul vedetelor a aruncat în aer tot publicul. În ciuda problemelor cu sonorizarea de la primele piese, rockul a cuprins rapid întregul stadion. Beţele toboşarului James Kottak au fost aruncate în mulţime de câteva ori, la fel şi pene de chitară. Solistul a interacţionat prietenos cu publicul în momentele de interpretare instrumentală a recitalului, însă cel mai spectaculos show a fost cel al chitaristului Rudolf Schenker, care pe parcursul serii şi-a dezbrăcat tricoul, a dansat frenetic, a făcut furori când a apărut pe scenă cu perucă şi ochelari de soare, ba chiar cu o pălărie de cowboy. Nici Kottak nu a fost mai prejos: şi-a dat tricoul jos, în ciuda frigului înţepător şi, în hohote de râs, şi-a arătat tatuajele, chiar şi pe cel de pe spate, cu "Rock ‘n' Roll Forever".

"Feeling good tonight, Romania?", a întrebat solistul Scorpions într-un alt moment al recitalului şi a apărut pe scenă înfăşurat cu steagul României, în uralele spectatorilor. Steagul a continuat să fie fluturat pe scenă în fel şi chip de către faimoşii artişti. "Bună seara, Cluj! Bună seara, România!", a spus Meine într-un alt moment al concertului. Energia incredibilă a artiştilor s-a transmis rapid în public, mulţi rockeri au dat din plete în faţa scenei şi întregul stadion părea un ring de dans la piesele mai dinamice. Întunericul din tribune a fost brăzdat aproape încontinuu de mii de lumini de la telefoanele mobile. Publicul a cântat într-un glas piese ca "The Best is Yet to Come!", "Always Somewhere" sau "Big City Nights". La cererea frenetică a publicului, membrii Scorpions au revenit pe scenă cu piesa "Still Loving You". La următorul bis, rockerii au adus lacrimi în ochii celor care au dansat pe muzica lor cu ani în urmă, cântând live la Cluj "Wind of Change" şi "Rock You Like a Hurricane". "Clujul e un oraş minunat! Felicitări pentru acest nou, minunat stadion!", a spus solistul de la Scorpions la final.

Fanii Scorpions au luat cu asalt Cluj Arena încă de la ora 16:30, când a început să se permită intrarea la stadion. Sute de persoane aşteptau răbdătoare pentru a intra înăuntrul Arenei. La porţi, zeci de reprezentanţi ai forţelor de ordine i-au controlat pe participanţii la concert şi au reuşit să adune la fiecare acces mormane de pungi cu mâncare şi sticle cu răcoritoare, interzise de organizatori. Odată intraţi în stadion, spectatorii puteau merge în oricare din zonele în care era împărţită locaţia, mai puţin cea pentru VIP. Au venit la concert oameni de toate vârstele, de la copii aduşi de părinţi la spectacolul "idolilor" din tinereţe, la oameni de vârstă medie, dar şi liceeni sau studenţi. Ca la orice concert rock, peisajul a fost completat cu motociclişti, mulţi tineri cu plete, ţinte şi tricouri cu Scorpions. Nu au lipsit însă nici fetele cocoţate pe tocuri ameţitoare, cu haine mulate şi fuste scurte ori indivizii cu pantofi ascuţiţi şi părul dat cu gel.

Spectacolul a început la ora 18:00 cu un recital al percuţioniştilor de la Sensor, alături de Grigore Leşe care a mai susţinut un moment şi cu grupul Iza. Stadionul a răsunat apoi de piesele nemuritoare ale celor de la Semnal M, apoi a cântat Leo Iorga, cu formaţia Pacifica. Show-ul Voltaj a mobilizat tribunele şi mulţimea de pe gazon, deşi trupa împarte puţini fani cu Scorpions. Efectul a fost amplificat şi de prezenţa pe scenă a "Bebeluşelor" de la Cronica Cârcotaşilor.

Din cei peste 40.000 de spectatori veniţi la concert, circa 14.000 au fost din afara Clujului. "Îmi place Scorpions şi am venit la concert pentru că am avut treabă în Cluj. Mi-am dorit să văd stadionul", a spus Gabriel Rusu, din Oradea. Bărbatul s-a plâns de organizarea evenimentului. "Jetoanele nu se găsesc. Nu mi-a plăcut organizarea cu berea. În rest, totul este frumos, curat, iar lumea este civilizată, ca în Ardeal", a mai spus Rusu. Clujeanca Dora Stan, de 53 de ani, şi-a cumpărat bilet la spectacol special pentru a-i vedea pe rockerii de la Scorpions. "Am venit special pentru Scorpions pentru că suntem de o vârstă mai înaintată şi i-am prins şi în tinereţe. Este prima dată când avem ocazia să îi vedem. Am vrut să vedem şi Arena. Organizarea nu ne-a plăcut. Se găsesc locurile greu, la toalete este foarte multă lume, iar la femei nu era deschis. Este foarte mare coadă la jetoane şi în locurile unde poţi să îţi faci cumpărăturile. Din nefericire, în punctele amenajate pentru vânzare nu au o gamă foarte largă de produse", a povestit femeia, care are acasă un CD al Scorpions de când trupa a cântat cu Orchestra Filarmonicii din Berlin. "Chefurile noastre din tinereţe erau cu Scorpions. Totdeauna aveam muzică în perioada comunistă, aveam casetofoane, magnetofoane şi ascultam muzică străină", a spus femeia.

Răzvan, de 24 de ani, a mers la toate concertele importante care au avut loc în România. "Am mers la Scorpions în Bucureşti, la Guns‘n Roses şi la Metallica. Sonorizarea concertului Scorpions de la Cluj a fost mai bună decât în capitală", a spus tânărul. Un alt rocker, cu plete şi haine din piele, a venit tocmai din Ungaria pentru a-i vedea pe Scorpions în concert. "Locuiesc în Ungaria de cinci ani. Am vrut să văd Scorpions şi de-asta am venit până în Cluj. Îmi plac foarte mult, dar e tare frig. Nu îmi place alăturarea Scorpions - Voltaj", a spus Attila, de 34 de ani.

Spectatorii au fost nemulţumiţi de cozile care s-au format în jurul punctelor de unde se puteau cumpăra jetoane sau mâncare şi băutură. S-au format cozi de zeci de metri la standurile pentru jetoane. Nici cei care şi-au cumpărat bilete în faţa scenei la Golden Circle nu au fost mai încântaţi. "Am dat 100 de lei pe bilet ca să fiu în faţa scenei, iar cei care şi-au cumpărat bilete mai ieftine au putut ajunge şi ei în Golden Circle", a spus Oana, o tânără de 25 de ani.

Oamenii care au vrut să îşi cumpere obiecte promoţionale au făcut cozi în jurul celor opt puncte de vânzare organizate la Cluj Arena. În jurul orei 20:30 se vânduseră sute de tricouri şi hanorace imprimate cu însemnele Scorpions. "Am vândut până acum 97 de tricouri", ne-a spus o vânzătoare. Un tricou se vindea cu 100 de lei, iar hanoracele, cu 150 de lei.

29 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Cluj şi cei ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj spun că nu au fost probleme. "Deşi a fost multă lume la concert, nu au existat incidente", a declarat Mariana Tecar, purtătorul de cuvânt al IJJ. Totuşi, mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza consumului exagerat de alcool. "29 de persoane au primit asistenţă medicală, o persoană fiind transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe", a declarat Andrei Biriş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

"Am văzut doar un scaun care să cedeze" - directorul Cluj Arena

"În mare, nu au fost stricăciuni. S-a făcut curăţenie. Am văzut doar un scaun care să cedeze. Recepţia se va face în seara asta (ieri - n. red.) şi abia mâine o să vedem dacă au existat stricăciuni. Reparaţiile o să le plătească firma organizatoare a spectacolului", a declarat Radu Raţiu, directorul societăţii Cluj Arena.

VIP-uri la concert

Printre participanţii la concertul de sâmbătă seara s-au numărat oamenii de afaceri Horia Ciorcilă (preşedintele Băncii Transilvania) cu soţia, Simona, Sorin Dan, împreună cu fiul, Horaţiu, Radu Şter, Mircea Ilea, Ioan şi Dorin Aşchilean (ACI), Gicu Gânscă (Grup 4 Instalaţii), Marius Bejan (Coratim), Dragoş Damian (CEO Terapia), Florin Lăpădat (Vodafone), Andrei Cionca, Radu Lotrean şi Oana Luca (Casa de Insolvenţă Transilvania), Claudia Urs (Transferoviar), Eleonora Pătrui (Romgaz), Liviu Stoleru (CEMACOM), Ana Maria Burcă (Coldwell Banker), Sorin Guttman (manager general Iulius Mall), Anca Rarău (marketing manager BT), Mircea Buteanu, Dan Danci.

Nu au lipsit oamenii din politică şi administraţie: preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, gazda evenimentului, vicepreşedinţii Fekete Emoke şi Radu Bica, Cristina şi Florin Stamatian (prefectul judeţului), primarul Sorin Apostu şi viceprimarul Laszlo Attila, ministrul Kelemen Hunor, deputaţii Daniel Buda, Petru Călian şi Cornel Itu, consilierii Liviu Miclăuş, Steluţa Racolţa, Irsay Miklos, Vakar Istvan, Teodor Pop-Puşcaş, primarul de Alba, Mircea Hava, de Gherla, Ovidiu Drăgan, vicepreşedintele PSD Cluj, Aurelia Cristea, consilierul premierului, Ştefania Ferencz, vicepreşedintele "U" Cluj, Florin Bolchiş, directorul Aeroportului Cluj, David Ciceo, Marian Proorocu de la Mediu, medicul Mihaela Bilic, jurnalistul Cornel Nistorescu, secretarul de stat Dan Lazăr, Marcel Bonţidean, de la Poliţia municipiului, Emilian Roşca, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă, mai mulţi conducători de instituţii, printre care Ovidiu Călin, Rareş Rusu şi Horaţiu Catarig.

Rareş Bogdan: "A fost o lecţie despre cum un vis poate deveni realitate"

Jurnalistul Rareş Bogdan s-a arătat impresionat de evenimentul care "a fost, practic, cel mai mare concert organizat vreodată în Ardeal". "A fost absolut impresionant. Sincer, nu credeam că stadionul se va termina în doi ani de zile şi, apoi, nu am crezut că la inaugurare vor fi peste 40.000 de persoane. Este, însă, o surpriză extrem de plăcută şi ţin să-i felicit pe cei care au făcut posibilă realizarea ei", a spus Bogdan. Jurnalistul a ţinut să îi felicite pe organizatorii evenimentului şi pe reprezentanţii Consiliului Judeţean. "Îi felicit pe Dorian Ciubuc, Minel Stoica şi Florin Danciu, de asemenea, îi mai felicit pe Alin Tişe şi echipa sa, care au dat o lecţie despre cum un vis poate deveni realitate într-o Românie în care mai mult se vorbeşte decât se face", a menţionat Bogdan.

Un nou brand de Cluj

Prefectul Clujului, Florin Stamatian, a susţinut că prin intermediul concertului Scorpions Clujul a demonstrat că poate crea un nou brand. "Aseară ni s-a demonstrat încă o dată că oraşul nostru are o forţă spirituală, culturală şi economică şi că putem crea un nou brand. Mă refer aici la un brand cultural şi sportiv", a spus Stamatian. Prefectul Clujului a adăugat că spectacolul susţinut de Scorpions a fost un lucru pe care clujenii din generaţia sa au îndrăznit să îl viseze în tinereţe şi care, într-un final, s-a împlinit. "Cel mai frumos a fost, însă, faptul că am văzut 40.000 de oameni fericiţi, care au trăit cu bucurie momentul", a declarat Stamatian.

Gazonul a rezistat

Gazonul de pe Cluj Arena este în stare perfectă după concertul trupei Scorpions, susţinut sâmbătă seara. Două treimi din suprafaţa sa, acoperite pentru concert cu un material special denumit grasscover, au fost decopertate ieri dimineaţă, iar gazonul a rezistat celor 16.000-17.000 de spectatori prezenţi în zona Golden Circle, Gazon A şi Gazon B. La concertul de aseară pe arena clujeană au asistat peste 40.000 de spectatori.

Florentina TĂTAR, Cristina PÎRVU
florentinatatar@ziuadecj.ro, cristinapirvu@ziuadecj.ro

Etichete
Comenteaza