Preşedintele CNAS: Pentru finanţarea spitalelor vom transfera circa 150 milioane lei din decembrie în noiembrie

Preşedintele CNAS: Pentru finanţarea spitalelor vom transfera circa 150 milioane lei din decembrie în noiembrie
Finanţarea spitalelor pentru luna noiembrie va fi rezolvată prin transferarea a aproximativ 150 de milioane de lei din bugetul pe decembrie, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX preşedintele CNAS, Lucian Duţă, precizând că anticipează unele probleme financiare luna viitoare.

"Finanţarea spitalelor pentru luna noiembrie este rezolvată, astăzi vor fi transferate aproximativ 150-160 de milioane de lei din bugetul pe decembrie în noiembrie", a spus Duţă.

El a precizat că anticipează unele probleme financiare în decembrie, dar că încearcă să le rezolve cu Ministerul Finanţelor.

"Anticipăm probleme de finanţare în decembrie, dar încercăm împreună cu Ministerul Finanţelor să le rezolvăm săptămâna viitoare", a adăugat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Declaraţia preşedintelui CNAS vine după ce managerul Institutului "C.C. Iliescu" din Capitală, Şerban Bubenek a atenţionat că spitalul se confruntă cu o situaţie foarte gravă, întrucât pentru luna noiembrie nu le sunt asigurate decât fondurile de salarii, iar bugetul pe decembrie este de 87 de lei.

Şerban Bubenek spunea că este convins că situaţia din Institutul "C.C. Iliescu" nu este singulară.

"Suntem convinşi că situaţia din Institutul «C.C. Iliescu» nu este singulară, întrucât, dacă ar fi aşa, ar fi grav, deoarece s-ar pune problema finanţării preferenţiale pe criterii netransparente. Angajaţii institutului solicită rezolvarea cu maximă prioritate a acestei probleme de interes naţional", a mai spus Şerban Bubenek.

El preciza că peste 500 de pacienţi sunt pe listele de aşteptare la Institutul "C.C. Iliescu" pentru operaţii în noiembrie şi decembrie, dintre care 300 pentru intervenţii chirurgicale cardiace şi peste 150 pentru proceduri intervenţionale cardiologice, cum ar fi montare de stent.

Institutul "C.C. Iliescu" asigură 50 la sută din totalul operaţiilor pe inimă din România şi peste 75 la sută din totalul urgenţelor de chirurgie cardiovasculară, iar anual la camerele de gardă ale spitalului se prezintă peste 50.000 de pacienţi, dintre care 14.000 sunt internaţi, restul fiind trataţi în sistemul de spitalizare de zi şi ambulator, a adăugat Bubenek.

"Nu am avut nicio datorie după 2005. În 2010, ca să nu refuzăm pacienţii de la operaţiile care le-au salvat viaţa, am cheltuit tot fondul de dezvoltare pe care îl adunasem, în valoare de un milion de euro. Repet, aceşti bani i-am cheltuit ca să ne îngrijim bolnavii. Niciodată Casa de Asigurări de Sănătate nu ne-a returnat aceşti bani", a precizat Şerban Bubenek.

Managerul Institutului "C.C. Iliescu" atrăgea atenţia că unitatea sanitară mai poate asigura asistenţa medicală de specialitate în cardiologie, chirurgie cardiovasculară şi anestezie terapie intensivă încă cel mult şapte zile, astfel că de luni activitatea va fi oprită.

"Această situaţie se datorează faptului că în contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu sunt prevăzute niciun fel de sume în bugetul lunilor noiembrie şi decembrie 2011 pentru achiziţionarea de medicamente, materiale sanitare şi consumabile uzuale, reactivi, utilităţi. Spre exemplu, pentru luna noiembrie 2011 sunt prevăzute doar fonduri care acoperă cheltuielile cu salariile, iar pentru luna decembrie 2011 bugetul total aprobat al institutiei este de 87 de lei", a declarat managerul Institutului "C.C. Iliescu".

Potrivit lui Bubenek, deşi de la semnarea "cu mare întârziere", în 30 iunie, a contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti şi cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a semnalat în repetate rânduri necesitatea suplimentării fondurilor pentru spitale, rezultatul a fost doar "schimbarea regulilor în timpul jocului", adică modificarea de două ori în cinci luni a practicilor de codificare, adică aşa cunoscuta plată pe caz rezolvat.

"În loc să fie ameliorată finanţarea pe baze reale şi obiective, au fost modificate de două ori în cinci luni practicile de codificare. Menţionăm că aceleaşi date obiective din care reiese faptul că instituţia noastră acoperă cea mai mare parte a urgenţelor medico-chirurgicale în domeniul cardiovascular la nivel naţional au stat la baza deciziei prompte şi justificate a Ministerului Sănătăţii de a suplimenta recent fondurile programelor naţionale de sănătate, destinate achiziţionarii doar de materiale sanitare specifice, rezolvând astfel problema care ţinea de MS", a precizat Şerban Bubenek.

 

Etichete
Comenteaza