Scandal monstru la Şcoala Populară de Arte

Scandal monstru la Şcoala Populară de Arte
Mai mulţi profesori de la Şcoala Populară de Arte “Tudor Jarda” îl acuză pe directorul instituţiei, Vasile Corpodean, de management defectuos.

Printre cele mai grave acuzaţii care i se aduc lui Vasile Corpodean sunt jignirile adresate colegilor şi faptul că i-ar fi obligat pe profesori să demisioneze ca urmare a atitudinii sale. Mai mulţi profesori de la Şcoala Populară de Arte " Tudor Jarda" îl acuză pe managerul instituţiei, Vasile Corpodean, că nu a supravegheat lucrările de renovare a clădirii în care funcţionează unitatea de învăţământ şi că a mărit taxele de studiu ale cursanţilor şcolii.

Mai mult, profesorii sunt nemulţumiţi că, pe baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 118 din 2006 privind înfiinţarea, organizarea şi desfăşurarea activităţii aşezămintelor culturale, calitatea de profesor li s-a schimbat cu cea de "expert", salariile scăzând astfel cu 50%. "În urmă cu doi ani s-a interpretat acea ordonanţă de urgenţă şi profesorilor li s-a dat calitatea de experţi, iar salariile lor au scăzut la jumătate", a declarat unul dintre angajaţii Şcolii Populare de Arte. Omul acuză conducerea instituţiei că a dublat taxele de şcolarizare pentru cursanţi. "În urmă cu un an s-a scăzut taxa de şcolarizare de la 500 la 300 de lei, iar în acest an aceasta s-a ridicat brusc la 600 de lei. O parte dintre cursanţi s-au retras, iar la admitere numărul candidaţilor a fost cu 40% mai mic decât anul trecut", a adăugat omul. Angajatul şcolii care a dorit să îşi păstreze anonimatul mai spune că "relaţiile în şcoală sunt tensionate şi că toată comunicarea se face pe ton imperativ".

Şi administratorul Şcolii de Arte "Tudor Jarda", Gheorghe Hebean, s-a plâns de directorul instituţiei. "În momentul când a venit la conducere acest director s-au făcut diferenţe pe motive de vârstă între profesori. El nu te dă afară, el te forţează să demisionezi", a precizat Hebean. El îl acuză pe Vasile Corpodean că nu ar fi supravegheat lucrările de renovare a clădirii în care funcţionează şcoala. "N-a supravegheat lucrările de renovare a clădirii. În clădire este o încăpere unde stă să pice tavanul. Anul trecut domnul director a impus o scădere a taxelor la 300 de lei pe an şi m-am lovit de lipsa banilor. Nu mai aveam bani de toner şi de materiale. Acum a schimbat unilateral taxele şi unii cursanţi reclamă sumele prea mari", a spus Hebean. Profesorii se plâng şi de atitudinea directorului faţă de angajaţi. "Când ceva nu corespunde nazurilor lui, începe să strige la noi. Pe doamne le face lepre. Nu respectă femeile, vorbeşte cu ele ca şi cum ar fi ultimele cârpe", a mai acuzat administratorul şcolii.

Profesoara de pictură Isabela Balog a renunţat să mai vină la şcoală încă din vară. "Am lucrat un an şi jumătate la Şcoala «Tudor Jarda». Eu mi-am dat demisia în iunie. Directorul are impresia că toată şcoala e la dispoziţia lui. Ne trata foarte urât, ne înjura. Orice îi spuneam, o lua personal. Are impresia că a făcut foarte mult bine şcolii", crede Balog. "S-a creat un mediu care nu mi-a plăcut, tensionat. Ni s-a subliniat incompentenţa fiecăruia dintre noi. Pe baza «incompetenţei» mele am plecat pe un salariu dublu de acolo", a spus şi profesoara de pictură Alina Staicu.

Reporterii ZIUA de CLUJ au vizitat ieri sediul Şcolii Populare de Arte, care se află în plină renovare. "Nu cunosc un comportament deviat al domnului director pentru că, în ce ne priveşte pe noi, avem o relaţie şef-angajat. Nu am avut întrebări de la colegi care să fie nemulţumiţi de director sau de conducerea şcolii, care i-ar fi calomniat. Nu am avut nici o problemă cu domnul director, ba chiar am avut deschidere când am cerut achiziţionarea unor instrumente", a spus Marius Moldovan, şeful Catedrei de instrumente muzicale.

Vasile Corpodean, directorul Şcolii de Arte, susţine că persoanele care îl acuză au ca scop defăimarea instituţiei. "Şcoala de Arte este în plin proces de reabilitare. Nu se dărâmă, din contră, se modernizează şi se dezvoltă. Ca orice instituţie care doreşte performanţă, menţinem drept angajaţi sau colaboratori persoanele care corespund profilului instituţiei de aşezământ cultural axat pe educaţie permanentă. Legislaţia ne permite acest lucru. Am oferit multor tineri şansa de a lucra în Şcoala de Arte. Unii fac faţă, alţii nu. Unii au confirmat încrederea, alţii nu. Nu comentez atacurile la persoană proferate de către unii din cei din ultima categorie", a spus Corpodean. El susţine că administratorul şcolii este cercetat disciplinar.

"Administratorul şcolii, Gheorghe Hebean, creează permanent dificultăţi şi momente critice în activitate, stările de tensiune provocate de el fiind îndeobşte cunoscute, fiind analizate de multe ori şi în cadrul consiliului administrativ al instituţiei. Este în curs o cercetare disciplinară şi poate acest lucru l-a determinat să externalizeze şi să dea amploare aşa-ziselor probleme pe care le reclamă. De altfel, este implicat într-o campanie de defăimare a Şcolii de Arte pe toate căile. În acest an am majorat taxele şi am intrat în rândul celorlalte şcoli de arte din ţară, după ce anul trecut le-am redus cu 25%. Costul orei de pictură este acum de 3,75 lei. Pentru 35 de angajaţi sau colaboratori din 50 asigurăm salariile şi multe din investiţii se fac din venituri proprii", a precizat Corpodean.

 

Comenteaza