Zeci de companii clujene dau raportul la FMI
- Scris de Nicoleta Nap
- 12 Dec 2011, 23:35
- Eveniment
- Ascultă știrea

Reprezentanţii acestor societăţi sunt obligaţi să raporteze lunar ce venituri şi cheltuieli au făcut, ce datorii au, câţi salariaţi, dar şi care este situaţia bunurilor din patrimoniul acestor companii.
Acordul încheiat de Statul Român cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) are consecinţe şi la Cluj. Toţi agenţii economici cu capital majoritar de stat trebuie să raporteze către FMI o situaţie detaliată a activităţii, astfel încât reprezentanţii Fondului să aibă informaţii chiar şi despre salariul lunar încasat de directorii generali ai acestor societăţi. Dările de seamă ale celor 26 de companii sunt verificate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj.
"Conform Ordinului nr. 2443/2011 al ministrului Finanţelor Publice, la nivelul judeţului Cluj sunt 26 de operatori economici monitorizaţi de FMI. Procedura de monitorizare şi implicit de urmărire a unor indicatori economico-financiari de la aceşti operatori este stabilită în Ordinele 2443 şi 2669 din 2011. Datele se transmit lunar şi trimestrial", a declarat Cristian Jude, directorul executiv adjunct al DGFP Cluj.
Decizia prin care societăţile cu capital majoritar de stat sunt obligate să facă astfel de raportări a fost emisă la sfârşitul acestei veri, însă directorii încă apelează la inspectorii DGFP pentru asistenţă fiscală, care se dă prin telefon.
Reprezentanţii FMI sunt interesaţi în primul rând de gradul de îndatorare al companiilor, dar şi de fluctuaţia de personal, de salariile angajaţilor, de indemnizaţiile încasate de membrii adunărilor generale ale acţionarilor şi de investiţii. Mulţi dintre reprezentanţii statului în aceste societăţi nu sunt la curent cu solicitarea FMI. Viceprimarul Laszlo Attila, reprezentantul Consiliului Local (CL) al municipiului Cluj-Napoca în Cartierul Tineretului SRL, a recunoscut că nu ştie de obligativitatea prezentării acestor rapoarte. "Nu am auzit de aceste rapoarte, acum aflu. Sigur se ocupă cineva de ele. Cartierul Tineretului are acum doar activitate de proiectare, adică avize, planuri urbanistice zonale. Se aşteaptă toate acestea", a declarat Laszlo Attila.
Pe de altă parte, Emil Luca, directorul Agro Transilvania SA, spune că societatea pe care o reprezintă nu are datorii, mai mult, este pe profit. "Foarte bine, să ne monitorizeze, noi nu avem ce să ascundem. Cred că ar fi bine ca FMI să monitorizeze tot în această ţară", este de părere Emil Luca.
Consiliul Local deţine în societatea Cartierul Tineretului 51% din părţile sociale, pe când Green Energy Napoca, firma lui Arpad Paszkany, are un procent de 49%. Iris Ventures LTD, unul dintre foştii asociaţi ai lui Paszkany, a dat în judecată CL. Reprezentanţii municipalităţii sunt acuzaţi că au eliminat ilegal compania Polus Real Estate din acţionariatul societăţii Cartierul Tineretului pentru a face loc, exclusiv, firmei lui Paszkany. Iris Ventures a pierdut în prima instanţă. Proiectul imobiliar Cartierul Tineretului, anulat de criza ce a luat amploare în ultimii trei ani, a fost transformat într-unul ce vizează construirea unui parc fotovoltaic la Cluj.
Societăţile comerciale clujene monitorizate de FMI
SC Tetarom SA
Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat a judeţului Cluj
SC Centrul Agro Transilvania Cluj SA
SC Băi Cojocna SRL
SC Clujana SA
Regia Autonomă de Transport Urban Călători Cluj
Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca
SC Domeniul Public Turda SA
Regia Autonomă de Termoficare Cluj-Napoca
SC Transurb SA Dej
Regia Autonomă de Transport Local Turda
SC Transim SA Huedin
Compania de Apă Arieş SA Turda
SC Cartierul Tineretului SRL
SC Fotbal Club Arieşul SA
SC Administrarea Domeniului Public Gherla SA
SC SLCIAS SA Câmpia Turzii
Regia Autonomă a Drumurilor Judeţene Cluj
SC Comunal Eco SRL Baciu
SC Univers T SA
SC Turda Salina Durgău SA
SC Pază şi Protecţie Cluj SRL
RA Aeroportul Cluj Napoca
SC Domeniul Public Câmpia Turzii SA
SC Crişul Huedin SA
SC Utilităţi Publice Sînpaul SRL