Majoritatea liceelor de elită din judeţ vor rămâne de anul şcolar viitor cu o clasă a 9-a în minus VIDEO

Majoritatea liceelor de elită din judeţ vor rămâne de anul şcolar viitor cu o clasă a 9-a în minus VIDEO
Majoritatea liceelor de elită din judeţ vor rămâne de anul şcolar viitor cu o clasă a 9-a în minus. Inspectoratul Şcolar Judeţean a decis să restrângă clasele ca urmare a reducerii numărului de elevi. Directorii şi cadrele didactice ale instituţiilor şcolare afectate sunt revoltaţi. La fel ca şi părinţii copiilor care doresc ca elevii să urmeze cursurile unor licee de tradiţie. Profesorii sunt decişi să se adreseze ministerului Educaţiei.

Din anul şcolar 2012-2013, în judeţul Cluj va avea loc o reducere a claselor a 9-a. Decizia a fost luată de conducerea ISJ Cluj. Motivul:numărul redus de elevi. Deşi inspectoratul anunţă o reducere echitabilă, directorii marilor licee clujene susţin că nu sunt de acord să aibă cu o clasă mai puţin.Asta în condiţiile în care concurenţa la admitere este mare, iar rezultatele liceelor sunt foarte bune.

Este şi cazul Liceului Teoretic "Avram Iancu" unde din cele patru clase a 9-a existente vor mai rămâne doar trei. Conducerea instituţiei este nemulţumiă mai ales că liceul a fost printre puţinele din judeţ care a reuşit la sesiunea de bac de anul trecut să aibă promovabilitate de 100%.

"Considerăm nejustificată această abordare de a tăia echilibrat la toate liceele, atâta timp când unele oferă un învăţământ de performanţă, iar altele...promovabilitate mică", spune directorul liceului "Avram Iancu", Alina Negru.

Conducerea liceului a depus luni o adresă la inspectorat prin care cerea renunţarea la această decizie. "Consiliul profesoral a decis ca dacă răspunsul scris de la inspectorat va fi că îşi menţin hotărârea, sunt decişi să ne adresăm ministerului", a adăugat Negru.

"Se taie clase din mai multe şcoli deoarece numărul elevilor e mult mai mic la nivelul întregului judeţ. Se va face o distribuţie echilibrată a numărului de clase. Vor fi cu aproximativ 30 de clase mai puţine. Se taie câte o clasă de la fiecare liceu", spune în schimb purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Horea Corcheş.

Potrivit statisticilor Inspectoratului, anul viitor vor fi cu peste 1.000 de elevi de clasa a 9-a mai puţin comparativ cu acest an.

Reporter: Bianca Suciu
Imagine: Florin Dan

Comenteaza