Enikö Vincze: guvernanţă democratică şi politică zero la UBB

Enikö Vincze: guvernanţă democratică şi politică zero la UBB
Candidata la funcţia de rector al Universităţii Babeş-Bolyai doreşte să instituie în timpul campaniei electorale un dialog democratic în instituţie, care să funcţioneze mai departe chiar şi în cazul unui eşec.

Dispersia puterii, şanse egale pentru toţi şi o mai bună gestionare a resurselor universităţii sunt câteva dintre punctele propuse de Enikö Vincze, susţinută de mai multe organizaţii civice din Cluj.

Candidata la şefia Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) şi-a prezentat ieri oficial programul pe larg, în cadrul unei conferinţe de presă, unde a venit însoţită de susţinători din societatea civilă, precum şi de universitarii Norbert Petrovici, Cristina Raţ, de la Facultatea de Sociologie Socială, Plainer Zsusza, de la Facultatea de Litere, activi în interiorul unor organizaţii nonguvernamentale clujene. Responsabilul media al proiectului Multiversitate care promovează programul candidatei este Adrian Dohotaru, activist în numeroase organizaţii de profil. În sala care a găzduit lansarea a fost prezent şi politicianul Peter Eckstein Kovacs.

"În spatele acestui program stau mecanismele unui nou tip de guvernanţă, multiversitatea, care va da libertate facultăţilor, însă, în acelaşi timp, ne va da pârghii să luăm decizii împreună", a explicat Petrovici. Enikö Vincze şi-a prezentat programul, subliniind importanţa renunţării la ideea de universitate ca "oraş în oraş sau ca afacere". "Trăim într-o lume neoliberală, cu probleme legislative şi sociale care nu ne pot lăsa indiferenţi ca universitate. Trebuie să renunţăm la pornirile antreprenoriale, dar, în acelaşi timp, instituţia să fie una sustenabilă. Nu e de dorit ca anumite specializări sociale sau umanistice să dispară din cauză că nu produc aşa-zisa marfă ce se vinde azi pe piaţă", a apreciat candidata. Totodată, ea a admis că UBB are parte de multe venituri extrabugetare şi din "masificarea învăţământului", fonduri care pot fi distribuite spre zonele mai puţin "bănoase". Ea este de părere că cei cu funcţii de partid sau care au afaceri în oraş nu ar trebui să deţină funcţii de conducere în universitate. "Nu e bine să facem politică de partid", a spus Vincze.

O problemă sensibilă abordată în prezentarea programului a fost cea a specializărilor în limba maghiară. "Cei care se împotriveau împărţirii universităţii în «Babeş» şi «Bolyai» au fost consideraţi adepţi ai lui Marga, iar cei care doreau autonomizarea era etichetaţi ca naţionalişti. Am avut cu toţii de suferit din cauza asta şi trebuie să renunţăm la aceste atitudini păguboase", a spus Vincze. O altă cauză pentru care militează este cea a susţinerii tinerelor cadre didactice, care au "cele mai mici salarii şi cele mai mari responsabilităţi".

Campania electorală a candidatei va consta în dezbateri şi dialoguri cu universitari, membri ai societăţii civile sau instituţii. "Nu voi susţine conferinţe în facultăţi", a ţinut să precizeze Enikö Vincze. Ea a mai spus că doreşte ca dialogurile şi dezbaterile să continue în universitate chiar dacă va pierde alegerile, iar în caz că va ajunge rector va prelua detaliile utile din programele contracandidaţilor.

Prima dezbatere a candidaţilor

Astăzi va avea loc prima dezbatere între candidaţii la funcţia de rector al UBB, de la ora 18:00, în sala 101 a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării. "Vor participa doar Enikö Vincze, Daniel David şi Ioan Aurel Pop. Cristina Ciumaş a refuzat să ia parte, iar Radu Decebal Ciurchea ne-a spus că preferă să asiste din sală", a precizat Adrian Dohotaru. Moderatorul dezbaterii este jurnalistul Mihnea Măruţă. Dezbaterea poate fi urmărită online pe site-ul democratieubb.ro.

 

 

Comenteaza