Zi istorică pentru UBB: Pop sau Ciumaş?

Zi istorică pentru UBB: Pop sau Ciumaş?
Universitatea Babeş-Bolyai îşi va schimba astăzi conducerea, pentru prima dată în ultimii 19 ani, timp în care instituţia a fost condusă de Andrei Marga.

Profesorii Cristina Ciumaş şi Ioan Aurel Pop se înfruntă astăzi în cel de-al doilea tur de scrutin pentru funcţia de rector al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB). Este prima dată când noul rector va fi stabilit prin votul întregii comunităţi academice a universităţii, şi nu de membrii Senatului, după cum stabileşte noua lege a educaţiei.

Cei doi candidaţi care au intrat în turul doi al alegerilor au avut parte vinerea trecută de o dezbatere în direct la REALITATEA TV Cluj, dar şi de una în faţa electoratului, format din profesori, studenţi şi cercetări, marţi, la Facultatea de Litere a UBB. Cristina Ciumaş a obţinut în primul tur al alegerilor 575 de voturi din partea electorilor, în timp ce Ioan Aurel Pop a convins 539 de persoane să îi acorde votul. Cei doi universitari au studiat încă din facultate la UBB şi lucrează în universitate de mai bine de 20 de ani. Astfel, conform CV-ului Cristinei Ciumaş, aceasta este cadru didactic la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din anul 1992, iar în ultimii patru ani a deţinut funcţia de prorector cu finanţarea, administraţia şi relaţia cu economia la UBB. Ciumaş consideră că tocmai funcţia deţinută în ultimii ani în administraţia universităţii constituie un atu pentru ea.

"Eu am în spate o experienţă de patru ani ca prorector. Am avut un prorectorat foarte dificil, cel cu finanţarea, administraţia şi relaţia cu economia, iar rezultatele pe care le-am obţinut lucrând cu cele 21 de facultăţi şi încurajarea colegilor m-au determinat să-mi construiesc acest program managerial care vizează foarte multe aspecte pe lângă cel financiar, şi anume activitatea didactică de cercetare, partea de resurse umane, relaţia cu comunitatea. Am vrut să îmi dezvolt mai departe aceste abilităţi manageriale şi pe celelalte componente intrând pe partea de cercetare şi pe susţinerea activităţii didactice pentru ca, în viziunea mea, această experienţă de asigurare a suportului financiar să contribuie la crearea în continuare a unui corp didactic de elită", a declarat Ciumaş la REALITATEA TV Cluj. În programul său managerial, candidata are în plan eficientizarea activităţilor existente la nivelul universităţii. "Regândirea ofertei educaţionale, a activităţii de cercetare ştiinţifică, restructurarea şi motivarea resursei umane, accentuarea importanţei managementului financiar, a managementului administrativ pe linia gestionării eficiente a resurselor, a eficientizării tuturor activităţilor, revitalizarea relaţiilor UBB cu comunitatea şi cultivarea în cadrul comunităţii noastre a unui spirit academic autentic, întemeiat pe încredere şi dialog, constituie fundamentele programului meu managerial", a scris Ciumaş în programul managerial pentru funcţia de rector.

La rândul său, Ioan Aurel Pop a început să lucreze la Facultatea de Istorie şi Filozofie a UBB în anul 1984, iar în anul 2010 a fost ales membru titular al Academiei Române. Pop este directorul Centrului de Studii Transilvane al Academiei şi a fost directorul Centrului Cultural Român din New York şi al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia. Academicianul crede că experinţa din afara ţării îi va fi de folos în cazul în care va fi ales rector pentru a conduce universitatea din punctul de vedere al finanţelor instituţiei. "Gestionarea unui buget ca al UBB presupune o răspundere foarte mare şi, dacă ne luăm după criteriul că nu aş avea o experienţă în acest domeniu, numai rectorul actual are de 19 ani această experienţă, că alţii nu au apucat să o aibă. Am condus instituţii în care am avut de gestionat venituri bugetare şi extrabugetare, două dintre ele în afara ţării, misiuni diplomatice ale României în New York şi Veneţia", a explicat Pop la REALITATEA TV Cluj. Pentru gestionarea bugetului universităţii, Ioan Aurel Pop ar apela la ajutorul prorectorilor şi la jurişti.

"Strategia rectorului nu poate fi alta decât aceea generală a instituţiei, cu marile sale constante, validate de-a lungul timpului şi adaptate realităţilor contemporane. Consider că UBB trebuie să tindă în următorii ani spre o dezvoltare durabilă în cadrul dimensiunilor actuale şi al aceleiaşi structuri pe facultăţi, cu o redimensionare şi fortificare realiste, în funcţie de necesităţi şi de posibilităţi, ale departamentelor", a scris academicianul în proiectul său managerial.

 

Comenteaza