Sorin Bagiu, scos “ţap ispăşitor” pentru tot ce a evazionat clubul în trei ani

Sorin Bagiu, scos “ţap ispăşitor” pentru tot ce a evazionat clubul în trei ani
Sorin Bagiu, fostul director executiv al FC Universitatea, a fost condamnat de Judecătoria Cluj-Napoca pentru o evaziune de care nu se făcea vinovat. În urma recursului, Curtea de Apel Cluj a reparat eroarea.

După recurs, Curtea de Apel Cluj a pronunţat sentinţa lui Sorin Bagiu la începutul lunii martie şi i-a redus pedeapsa, proporţional, cu suma de 482.410 lei, pe care ar fi "dosit-o" de stat după transferurile lui Cociş şi Florescu.

Judecătoria l-a condamnat pe fostul oficial al FC Universitatea, acuzat de evaziune fiscală, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani şi şase luni. În plus, instanţa l-a obligat pe Bagiu la plata, în solidar cu asociaţia sportivă FC Universitatea, a sumei de 1.288.288 de lei şi a dobânzii legale începând cu data săvârşirii faptei, către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj. După ce a atacat sentinţa cu recurs, Bagiu a obţinut o reducere a pedepsei la un an de închisoare cu suspendare, şi mai ales a despăgubirilor pe care trebuie să le plătească statului, de la 1.288.288 de lei la 482.410 lei. Evaziunea de care a fost acuzat constă în faptul că sumele de transfer ale fotbaliştilor Răzvan Cociş (300.000 de dolari) şi George Florescu (150.000 de dolari) către Sheriff Tiraspol nu au fost înregistrate ca venituri în contabilitatea asociaţiei sportive FC Universitatea, ci ca o sponsorizare neimpozabilă venită de la o firmă din Republica Moldova.

În cererea de recurs, avocatul lui Sorin Bagiu, care a cerut achitarea clientului său, susţinând că fostul oficial al "U" Cluj nu este vinovat, întrucât nu a săvârşit fapta cu intenţie, a arătat că sentinţa Judecătoriei "este nelegală şi în ceea ce priveşte latura civilă a cauzei, întrucât inculpatul a fost cercetat şi trimis în judecată doar pentru neînregistrarea în contabilitate a sumei de transfer privind pe cei doi jucători ai U Cluj, respectiv Răzvan Cociş şi George Florescu, luându-se în calcul suma de 450.000 USD aferentă transferului acestora şi nu săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală pentru o perioadă mai lungă de timp, respectiv în decursul anilor 2003-2005". Totodată, apărătorul lui Sorin Bagiu spune că "instanţa de fond a admis acţiunea civilă aşa cum a fost formulată şi a obligat inculpatul în solidar cu partea responsabilă civilmente la plata întregii sume de 1.288.288 de lei (care era, potrivit unor rapoarte de inspecţie fiscală, prejudiciul cauzat de FC Universitatea la bugetul de stat în perioada mai 2003 - februarie 2005 - n. red.), cu toate că suma aferentă infracţiunilor reţinute în sarcina inculpatului prin rechizitoriu era de 482.410 lei".

Judecătorii Curţii de Apel Cluj au admis în motivarea sentinţei că "instanţa de fond (Judecătoria - n. red.) a soluţionat greşit latura civilă a cauzei, obligându-l pe inculpat în solidar cu partea responsabilă civilmente Fotbal Club U.C. la plata sumei de 1.288.288 de lei despăgubiri civile către ANAF - Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj". Magistraţii subliniază că Bagiu a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de evaziune fiscală "doar cu privire la neînregistrarea în contabilitatea FC U.C. a sumei de 450.000 USD, rezultată în urma transferului celor doi jucători la FC C. Tiraspol din Republica Moldova". Proporţional cu paguba cauzată bugetului de stat a fost scăzută şi pedeapsa cu închisoarea, de la un an şi şase luni la un an, tot cu suspendare.

Acuzaţii de tratament inegal

Referitor la acuzaţiile care i s-au adus, Sorin Bagiu a arătat că s-a conformat doar dispoziţiilor primite de la Marius Bojiţă, preşedintele clubului, şi de la Costel Burcă, vicepreşedinte, şi că nu a avut nimic de câştigat, fiind vorba de o situaţie financiară delicată a clubului la vremea transferurilor. Însă prin rechizitoriu s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a învinuiţilor Bojiţă şi Burcă faţă de infracţiunile pentru care au fost cercetaţi, soluţie care a rămas şi în urma exercitării căilor de atac. În motivarea sentinţei Curţii de Apel Cluj se precizează că apărătorul lui Sorin Bagiu a afirmat: "Când este vorba de ceilalţi învinuiţi s-au luat în considerare afirmaţii de genul «Nu ştiu» sau «Nu-mi aduc aminte», însă în situaţia inculpatului orice explicaţie a fost convertită într-o probă împotriva sa, motive pentru care starea de fapt nu a fost lămurită şi se impune trimiterea cauzei spre rejudecare". Cu toate acestea, cauza lui Bagiu nu a fost rejudecată de instanţa de fond şi nici nu a fost achitat în urma recursului la Curtea de Apel Cluj.

 

 

Etichete
Comenteaza