Uzina Electrică de la Someşul Rece va deveni monument istoric

Uzina Electrică de la Someşul Rece va deveni monument istoric
Uzina Electrică de la Someşul Rece a fost construită între 1902-1906 şi se află în administrarea Electrica S.A Distribuţie Transilvania Nord, Sucursala Cluj.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Cluj a declanşat procedura de clasare, în conformitate cu legea 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, pentru Uzina Electrică de la Someşul Rece.

"În baza legii mai sus menţionate, proprietarului şi administratorului Uzinei Electrice de la Somesul Rece i-a fost adus la cunoştinţă acest demers, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Astfel, din momentul comunicării către proprietar, respectivul obiectiv îndeplineşte statutul de monument istoric pe o perioadă de 12 luni de la data declanşării procedurii de clasare", se arată într-un comunicat remis presei.

Istoria construirii acesteia începe în anul 1902, când Primăria Clujului a organizat un concurs pentru înfiinţarea Uzinei Electrice Cluj, care a fost amânat. Un an mai târziu, în 1903, s-a organizat al doilea concurs, la care au fost depuse mai multe oferte. Astfel, firma austro-ungară Ganz & Co a fost declarată câştigătoare.

Iar în 1904 se înfiinţează Uzina Electrică Cluj, care semnează o convenţie cu firma Ganz pentru construirea centralei electrice de la Someşul Rece. În istoria uzinei mai este precizat şi faptul că, în luna decembrie 1935, a fost alimentat cu energie electrică de la Someşul Rece şi oraşul Turda.

În momentul de faţă Uzina Electrică de la Someşul Rece este organizată sub formă de muzeu cu circuit închis, ne mai fiind funcţională din anii 70, dar se află într-o stare excelentă de conservare, fiind în caz de nevoie capabilă să furnizeze energie electică.

Procedura de clasare şi trecerea acesteia pe lista monumentelor istorice se datorează unicităţii ei în această parte a Transilvaniei, atât din punct de vedere turistic, cât şi din punct de vedere istoric şi patrimonial, precum şi a faptului că şi în alte părţi din ţară acestea deja sunt înscrise în lista monumentelor istorice.

Etichete
Comenteaza