Mii de donaţii false la o asociaţie din Cluj

Mii de donaţii false la o asociaţie din Cluj
Asociaţia Elena din Cluj-Napoca este suspectată că a primit donaţii de 2% din impozitul aplicat pe venitul persoanelor fizice prin intermediul a mii de formulare falsificate. Cazul a ajuns în atenţia procurorilor.

Cazul a fost depistat de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Mureş, după ce instituţia a primit în 17 mai, prin poştă, 745 de formulare tip 230, în beneficiul Asociaţiei de Îngrijire şi Ajutor la Domiciliu Elena. Prin aceste formulare, persoanele fizice pot direcţiona 2% din impozitul pe venit către asociaţii non-profit. Angajaţii DGFP Mureş au observat însă că formularele respective au fost trimise fără tabel centralizator şi fără împuternicirea persoanelor fizice înscrise, fapt ce a stârnit suspiciuni cu privire la legalitatea documentelor.

În urma unor verificări, reprezentanţii DGFP Mureş au identificat persoane ale căror nume figurau în formulare, dar care nu au optat pentru direcţionarea a 2% din impozit către asociaţia clujeană. În consecinţă, reprezentanţii Fiscului au făcut o sesizare penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Mureş, având bănuiala că formularele sunt false. Până în prezent, DGFP Mureş a primit 1.200 de asemenea formulare în beneficiul Asociaţiei Elena, în condiţiile în care în anul 2009 au fost depuse pentru entitatea respectivă doar 15 cereri, în urma cărora a fost transferată suma de 656 de lei în contul fundaţiei clujene. În anul 2010, pe numele aceleiaşi asociaţii au fost depuse 51 de cereri, suma virată fiind de 3.644 de lei.

După sesizarea făcută de DGFP Mureş, conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a cerut o situaţie privind formularele primite în beneficiul Asociaţiei Elena la nivelul tuturor unităţilor teritoriale din ţară. Conform datelor ANAF, pentru Asociaţia Elena au fost transmise până în 21 mai, anul curent, 12.000 de formulare 230 pentru direcţionarea de sume din impozitele pe venit plătite în 2011. Reprezentanţii ANAF au arătat că toate aceste formulare urmează să fie verificate.

Problemele în cazul acestei asociaţii sunt mai vechi, existând posibilitatea ca şi alte formulare, din anii anteriori, să fie false, suspectează reprezentanţii Fiscului. "Organele de cercetare penală vor verifica legalitatea formularelor depuse, urmând apoi să fie stabilit şi prejudiciul estimat pentru anii 2009 şi 2010 şi sumele care fac obiectul cererilor aferente anului 2011. După finalizarea acestor proceduri, ANAF va dispune măsurile legale", spun reprezentanţii ANAF.

Gligor Gavriş, purtătorul de cuvânt al DGFP Cluj, nu a putut să spună câte formulare în beneficiul Asociaţiei Elena au fost depuse la Cluj. "Nu am aceste date, dar pot să vă spun că judeţul nostru este fruntaş la numărul de formulare prin care se donează cei 2% din impozitul pe venit. Suntem pe primele locuri în ţară", a spus Gavriş. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al DGFP Cluj a subliniat că pentru completarea formularelor false era nevoie de tot atâtea coduri numerice personale (CNP). "Nu ştiu cum au făcut rost de atâtea CNP-uri. Doar Finanţele şi Poliţia au acces la aceste date", a completat Gligor Gavriş.

La sediul Asociaţiei Elena, de pe strada Observatorului, bătea ieri vântul. La numărul de telefon afişat pe site-ul asociaţiei a răspuns o persoană, care s-a recomandat drept Flavia. "Eu doar răspund la telefoane, nu sunt împuternicită să vă răspund la întrebări. Voi transmite solicitarea dumneavoastă când mă întâlnesc cu persoanele împuternicite", a spus aceasta. Asociaţia este condusă de Elena Hîrlea, asistent medical specializat în geriatrie. Aceasta nu a oferit până la închiderea ediţiei nici un răspuns cu privire la situaţia în care se află asociaţia pe care o conduce.

 

 

Etichete
Comenteaza