Cum au crescut bălăriile într-un muzeu părăsit din buricul Clujului FOTO

Cum au crescut bălăriile într-un muzeu părăsit din buricul Clujului FOTO
Singura activitate în Muzeul de Speologie din centrul Clujului, închis de mai bine de un an din cauza unor litigii de proprietate, este în curte: a fost inundată de buruieni înalte de un metru.

Clădirea din piaţa Unirii 24 a fost retrocedată irevocabil Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor; vizitarea muzeului, care se află la numărul 25, se făcea pe la intrarea dinspre strada Sextil Puşcariu a imobilului de la numărul 24.

Clădirea se află în coproprietate: mai bine de 90% din imobil e deţinut de APM, dar 6% este deţinut de Vasile Szasz, o persoană fizică ce a şi închis intrarea în muzeu, având în vedere că imobilul e deteriorat iar intrarea se face printr-o poartă aflată chiar sub apartamentul său. "El are are 6% din clădire, nu pot face nimic fără el, dar nici el fără mine", spune preşedintele  APM Cluj, Augustin Feneşan. El spune însă că adresa de drept a Muzeului de Speologie e la numărul 25: "pe acolo ar trebui să se intre, pe aceia trebuie să-i întrebaţi", spune el cu referire la barul Gambrinus. Feneşan adaugă că reclamaţia lui Szasz e întemeiată: "într-adevăr în acea parte e o problemă de rezistenţă, cad bucăţi de cărămizi, pot cădea în capul oamenilor, iar apoi proprietarul e răspunzător".

Muzeul de Speologie "Emil Racoviţă" din Cluj-Napoca e unicul de profil din ţară şi urmăreşte să le ofere vizitatorilor ocazia de a cunoaşte viaţa şi opera savantului Emil Racoviţă, fondatorul primului institut de speologie din lume, cel de la Cluj. Prezintă şi exponate care ilustrează originalitatea şi valoarea ştiinţifică a peşterilor, precum şi principalele rezultate ale cercetărilor întreprinse de speologii clujeni.

 

Comenteaza