Cum au crescut bălăriile într-un muzeu părăsit din buricul Clujului FOTO
- Scris de Mihai Prodan
- 15 Iul 2012, 17:43
- Eveniment
- Ascultă știrea

Clădirea din piaţa Unirii 24 a fost retrocedată irevocabil Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor; vizitarea muzeului, care se află la numărul 25, se făcea pe la intrarea dinspre strada Sextil Puşcariu a imobilului de la numărul 24.
Clădirea se află în coproprietate: mai bine de 90% din imobil e deţinut de APM, dar 6% este deţinut de Vasile Szasz, o persoană fizică ce a şi închis intrarea în muzeu, având în vedere că imobilul e deteriorat iar intrarea se face printr-o poartă aflată chiar sub apartamentul său. "El are are 6% din clădire, nu pot face nimic fără el, dar nici el fără mine", spune preşedintele APM Cluj, Augustin Feneşan. El spune însă că adresa de drept a Muzeului de Speologie e la numărul 25: "pe acolo ar trebui să se intre, pe aceia trebuie să-i întrebaţi", spune el cu referire la barul Gambrinus. Feneşan adaugă că reclamaţia lui Szasz e întemeiată: "într-adevăr în acea parte e o problemă de rezistenţă, cad bucăţi de cărămizi, pot cădea în capul oamenilor, iar apoi proprietarul e răspunzător".
Muzeul de Speologie "Emil Racoviţă" din Cluj-Napoca e unicul de profil din ţară şi urmăreşte să le ofere vizitatorilor ocazia de a cunoaşte viaţa şi opera savantului Emil Racoviţă, fondatorul primului institut de speologie din lume, cel de la Cluj. Prezintă şi exponate care ilustrează originalitatea şi valoarea ştiinţifică a peşterilor, precum şi principalele rezultate ale cercetărilor întreprinse de speologii clujeni.