Congres internaţional la Cluj: vin 300 de specialişti din toată lumea

Congres internaţional la Cluj: vin 300 de specialişti din toată lumea
Congres internaţional la Cluj, organizat pentru prima dată în România, de Uinversitatea "Babeş-Bolyai".

Este vorba de congresul european de spectroscopie moleculară, ajuns la a 31-a ediţie, care are loc între 26 şi 31 august la Cluj. Ceremonia de deschidere are loc în 27 august, în amfiteatrul Aula Magna din clădirea Facultăţii de Studii Economice şi Gestiunea Afacerilor, în prezenţa preşedintelui Comitetului Internaţional al Congresului EUCMOS, profesorul Austin Barnes de la Universitatea Salford din Marea Britanie, al Preşedintelui Academiei Române, academicianul Ionel Haiduc, al rectorului UBB Ioan Aurel Pop, dar şi a unui număr însemnat de personalităţi ştiinţifice din ţară şi străinătate, editori ai principalelor reviste de specialitate, rectori de universităţi, directori de institute de cercetare şi firme producătoare de echipamente de cercetare.

La congres sunt aşteptati peste 300 participanţi, cercetători din domeniul ştiinţelor naturii, fizicieni, chimişti, biologi, medici şi farmacişti din SUA, Canada, Japonia, Germania, Franţa, Italia, Austria, Polonia, Rusia, etc.

Vezi aici programul manifestării

Spectroscopia Moleculară este o metoda de cercetare prin care se măsoară şi analizează cantitatea de lumină absorbită, emisă sau împrăştiată de moleculele din compoziţia unui material artificial sau natural, în urma interacţiunii acestuia cu lumina. În ultimii ani metodele de spectroscopie optică au făcut progrese remarcabile care au condus la lărgirea sferei de aplicabilitate în domenii interdisciplinare care interesează deopotrivă fizica, chimia, biologia, medicina, farmacia, ştiinţa materialelor şi ingineria mediului. Spectroscopia moleculară este aplicată în mod curent nu numai în laboratoare de analize medicale sau industriale dar şi în dezvoltarea nanotehnologiilor care deschid perspective noi în medicină, cum ar fi de exemplu în diagnosticul şi tratamentul unor boli prin analize spectroscopice deosebit de sensibile la nivelul unei singure molecule.

Etichete
Comenteaza