S-a făcut proprietar pe casa altuia şi pe drumul comunal

S-a făcut proprietar pe casa altuia şi pe drumul comunal
O familie din satul clujean Miceşti riscă să îşi piardă agoniseala de-o viaţă, după ce Vasile Surd, fost profesor în cadrul UBB, a obţinut un titlu de proprietate ce include şi terenul de sub casa lor, dar şi drumul comunal.


Mai mulţi localnici din satul clujean Miceşti se plâng că Vasile Surd, fost profesor universitar la Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, le face viaţa amară cu plângeri penale nejustificate. Mai mult, oamenii spun că fostul profesor s-a folosit de relaţiile sale pentru a pune stăpânire pe terenurile lor, moştenite sau cumpărate cu acte.

„Acest om este în procese cu jumătate din sat. Am auzit multe în viaţa mea, dar aşa ceva, cum ne-a făcut nouă, să te bagi peste munca de o viaţă a omului, nu ştiu să se fi întâmplat", povesteşte, cu lacrimi în ochi, Nastasia Surd, vecina lui Vasile Surd. Între cele două familii nu există o legătură de rudenie, explică femeia, fiind vorba doar de o coincidenţă de nume.

În 2008, Vasile Surd care avea în localitatea Miceşti 21 de ari de teren moştenit de la bunicii săi, a obţinut o sentinţă, emisă de Judecătoria Turda, prin care instanţa obliga Comisia locală de fond funciar Tureni să îl pună în posesia unei suprafeţe de 76 de ari, iar Comisia judeţeană pentru reconstituirea drepturilor de proprietate asupra terenurilor Cluj, de pe lângă Prefectura Cluj, să emită titlul de proprietate pentru aceeaşi suprafaţă. Doar că, în diferenţa de suprafaţă, de la 21 la 76 de ari, intrau casa şi terenurile vecinilor.

„Când a venit poliţistul din sat şi i-a arătat tatălui meu sentinţa, au început să îi tremure mâinile. Tatăl meu, împreună cu mama a făcut această casă şi terenurile din jur sunt ale lor, o parte moştenite, o parte cumpărate cu acte în regulă. A doua zi, tata a făcut infarct şi a murit, din cauza şocului", a povestit pentru ZIUA de CLUJ Geta Cojocnean, fiica Nastasiei Surd. Prin sentinţa nr. 2503 din 8 mai 2008, a Judecătoriei Turda, Vasile Surd s-a făcut proprietar nu doar pe terenurile vecinului, ci şi pe un drum public, cale de acces pentru sătenii din Miceşti! Cazul a fost soluţionat de judecătorul Alin Doica, promovat între timp la Tribunalul Cluj. Pe terenurile pe care s-a făcut proprietar Vasile Surd se află şi două morminte ale unor rude apropiate ale vecinei sale, iar aparţinătorii nu pot să le îngrijească de teamă să nu se trezească, din nou, cu poliţia la poartă şi cu o nouă plângere penală.

După ce a obţinut sentinţa în baza unor probe cu martori, care au declarat că terenurile cu pricina erau ale unor înaintaşi ai săi, Vasile Surd a început să facă demersuri pentru a fi pus în posesie şi a obţine titlul de proprietate. „Articolul 6 din Legea 1/2000 stipulează expres că în situaţia în care nu mai există înscrisuri doveditoare, proba cu martori este suficientă în reconstituirea dreptului de proprietate când aceasta se face pe vechile amplasamente şi când martorii ce le recunosc sunt proprietarii vecini sau moştenitorii lor, pe toate laturile terenului pentru care s-a cerut reconstituirea", se arată în sentinţa Judecătoriei Turda. Însă, în acest caz exista un titlu de proprietate al familiei Nastasiei Surd, mai mult, terenurile pe care şi le-a însuşit profesorul de geografie sunt înscrise în Cartea Funciară pe numele vecinei.

Familia Nastasiei Surd s-a trezit cu numeroase plângeri penale pentru tulburare de posesie şi distrugere din partea lui Vasile Surd, pentru că oamenii au „îndrăznit" să îşi folosească grădina de lângă casă. „Ne hărţuieşte încontinuu. Nu mai putem să trăim liniştiţi din cauza acestui om", se plânge Nastasia Surd. Plângerile profesorului nu au avut alt răspuns din partea procurorilor decât „neînceperea urmăririi penale" (NUP), întrucât, dacă era vorba de tăierea unor pomi sau de mutarea unui gard, acestea erau în posesia Nastasiei Surd.

„Pentru el nu contează că nu sunt lucrurile lui, scopul lui este să ne aducă la disperare", se plânge şi fiica localnicei din Miceşti. Între timp, profesorul a obţinut punerea în posesie şi titlul de proprietate în iulie 2012, în ciuda situaţiei cel puţin bizare a terenurilor, şi a deschis o acţiune în instanţă prin care cere anularea actului de proprietate al vecinilor. Cert este că Primăria comunei Tureni îi trimitea profesorului, în 2008, o adresă prin care i se arăta că terenurile pentru care cere punerea în posesie se suprapun cu cele ale vecinilor, iar o parcelă de 608 metri pătraţi aparţine domeniului public, fiind vorba de un drum.

Ca ultimă soluţie, Nastasia Surd şi cei doi copii ai săi, Geta Cojocnean şi Gigel Surd au făcut o cerere reconvenţională, în iulie 2012, către Judecătoria Turda prin care solicită să se anuleze parţial titlul de proprietate prin care Vasile Surd a devenit stăpân pe terenurile lor, şi să se constate nulitatea absolută parţială a titlului respectiv, având în vedere că se suprapun parcelele, iar între acestea se află şi un drum public. Primul termen al procesului va avea loc în 27 septembrie.

Cazul Nastasiei Surd nu este singurul care a ajuns în instanţă cu profesorul de geografie. Dumitru Popa s-a mutat din Cluj la Miceşti, după ce s-a pensionat. Clujeanul are un teren cu o suprafaţă de 60 de ari, cumpărat cu contract de vânzare-cumpărare, însă, s-a trezit cu plângeri penale după ce acelaşi Vasile Surd susţine că are dreptul la o parte din acesta. „Mi-a făcut plângere penală pentru tulburare de posesie şi distrugere, iar poliţia mi-a trimis o notificare prin care eram obligat să îmi predau arma de vânătoare. Am permis de vânătoare din 1972 şi nu am avut niciodată probleme. De anul trecut mi-e suspendat permisul pentru că, deşi la toate plângerile penale s-a dat NUP, Vasile Surd continuă să mă reclame. Legea nu permite să ai armă dacă eşti cercetat penal", a relatat Dumitru Popa pentru ZIUA de CLUJ, punând la dispoziţia reporterilor documente care dovedesc cele spuse. „Îmi vine să fac un gard de 2 metri, să nu-l mai văd. Am venit aici ca să avem linişte, dar nu se poate", s-a plâns şi soţia acestuia.

Localnicii care au litigii cu Vasile Surd spun că acesta pretinde că bunicii lui erau avuţi, iar o parte din terenurile oamenilor din sat au fost dăruite de aceştia, iar acum vrea să le recupereze. „Nu este adevărat, aveau o casă prăpădită, aici e vorba de pile şi relaţii. Vine aici doar la sfârşit de săptămână, dar vrea să pună stăpânire pe tot satul", a spus Nastasia Surd.

Vasile Surd nu a putut fi contactat telefonic pentru a-şi face cunoscut punctul de vedere cu privire la litigiile pe care le are cu familiile menţionate mai sus. Pe de altă parte, primarul comunei Tureni, Elena Mănăilă, spune că acest caz nu poate fi tranşat decât de instanţă: „Noi nu am făcut decât să punem în aplicare o sentinţă definitivă şi irevocabilă a instanţei. Am înţeles că cele două familii sunt încă în proces". Întrebată de ce punerea în posesie a lui Vasile Surd s-a făcut abia acum, după patru ani de la emiterea sentinţei judecătoreşti, primăriţa a recunoscut că situaţia a fost incertă. „Nu de mult a venit corpul de control al ministrului de interne, am fost ameninţaţi cu sancţiuni pentru că nu respectăm sentinţa judecătorească. Aşa că l-am pus în posesie", a dezvăluit Elena Mănăilă.

 

Comenteaza