Cât ne costă prima zi de şcoală

Cât ne costă prima zi de şcoală
Prima zi de şcoală bate la uşă, iar părinţii ai căror copii încep cursurile în clasele primare vor fi nevoiţi să scoată din buzunare sume cuprinse între 400 şi 1000 de lei, doar pentru a le asigura minimul de rechizite.

Luna septembrie reprezintă o lună a cheltuielilor pentru clujenii care au copii la şcoală. În funcţie de pretenţii, părinţii cheltuie pentru prima zi de şcoală a copiilor sume care ajung să depăşească chiar şi o mie de lei. Reporterii ZIUA de CLUJ au vizitat mai multe magazine de papetărie, dar şi un hipermarket astfel încât părinţii să poată cunoaşte suma minimă şi cea mai apropiată de maxim pe care ajung să o cheltuiască o dată cu începutul şcolii care va avea loc săptămâna viitoare.

Pe lângă costurile legate de clasicele „ustensile", părinţii sunt nevoiţi să plătească bani buni şi pentru uniforme. Unii dintre aceştia sunt nemulţumiţi că, în ciuda preţurilor, hainele speciale şi obligatorii sunt de o calitate îndoielnică. „Anul trecut am plătit 200 de lei pentru uniforma copilului, care a fost făcută la comandă la fel ca şi a celorlalţi elevi ai şcolii. Mi s-a părut a fi foarte scumpă având în vedere materialul prost din care era confecţionată. În acest an voi aştepta începutul şcolii pentru ca învăţătoarea să ne spună exact de câte caiete este nevoie, de ce tip. Un copil are nevoie de bloc de desen, plastilină, acuarele", a spus Andrei P., tatăl unui băiat din clasa a II-a de la o şcoală de top din Cluj-Napoca Vioara Temian, învăţătoare la Şcoala cu clasele I-VIII „Ion Agârbiceanu" din cartierul Mărăşti, susţine că un părinte care-şi pregăteşte copilul de clasa I ajunge să plătească chiar şi 500 de lei pentru a-l pregăti pe acesta de şcoală.

„Copiii au nevoie de caiete speciale de română şi matematică care ajung să coste şi 50 de lei bucata, la clasa pregătitoare. Elevii au nevoie de uniformă care costă 120 de lei, stilou, creioane, acuarele, echipament sportiv, de ghiozdan", a declarat Vioara Temian. La Şcoala „Agârbiceanu" uniformele elevilor sunt croite în aşa fel încât o dată ce copilul creşte, ele să poată fi lărgite astfel încât părinţii să nu fie nevoiţi să cumpere îmbrăcămintea în fiecare an şcolar. „Şi ghiozdanele sunt destul de scumpe. Nu găseşti un ghiozan de calitate sub suma de 50 de lei. Copiii au nevoie pentru început de două caiete dictando, de două cu pătrăţele, de un bloc de desen, de acuarele, creioane, stilou şi radieră. Un părinte ajunge să plătească pentru aceste cumpărături suma de 500 de lei", a spus Temian.

Reporterii ZIUA de CLUJ au vizitat ieri unul dintre hypermaketurile din Cluj pentru a face o socoteală cu privire la costurile rechizitelor clasice. Astfel, contra sumei de 50,33 de lei părinţii pot achiziţiona un set complet care cuprinde caiete specifice claselor primare, set de stilou şi rezerve, gumă de şters, plastelină, pix corector, set de pensule, penar neechipat, foarfecă, creioane colorate, ascuţitori, tuburi de vopsea pentru desenat, set de geometrie sau un rucsac. Cumpărate separat, preţurile pentru caiete sunt cuprinse între 0,24 şi 2 lei, caiete speciale de limba română şi matematică costă între 15-25 lei, ghiozdanele au preţuri între 11 şi 187 lei, în funcţie de model (dacă sunt pe model troler -n.red), material, culoare, dar şi dacă sunt pentru fete sau băieţi. Preţurile la acuarele variază între 3, 76 şi 33 lei. De asemenea, un penar complet echipat poate fi achiziţionat cu preţuri cuprinse între 20 şi 40 de lei.

La o librărie din oraş, preţurile pentru un penar echipat cu stilou, creioane colorate, carioci, radieră şi liniar se situau în jurul sumei de 53 de lei. Aici, un cel mai scump ghiozdan costa 235 de lei. O dată cu începutul anului şcolar, elevii au nevoie şi de echipament pentru orele de sport. „Preţurile la treninguri pentru copii pornesc de la 159 de lei pentru un trening de marcă, pentru fete, şi de la 143 de lei pentru băieţi. Cel mai scump trening pentru o fată costă 259 lei, iar pentru un băiat 349 lei. Încălţămintea sport pentru fete costă 161 lei, iar pentru băieţi 139 lei. 80% dintre clienţii care fac cumpărături în această perioadă sunt părinţi însoţiţi de copii", a declarat o angajată a unui magazin de specialtate dintr-un mall al oraşului. 7

Între 430 şi aproape 1000 de lei pentru şcoală

Cel mai ieftin Cel mai scump

Uniformă: 64 lei 64 lei
Ghiozdan: 11 lei 235 lei
Penar echipat: 20 lei 53 lei
Acuarele: 3,76 lei 33 lei
Bloc desen: 0,91 lei 13 lei
Caiete : 0, 24 lei (*4 buc.) 2 lei (*4 buc.)
(matematică, dictando)
Caiete speciale 15 lei (*2 buc.) 5 lei (*2 buc.)
(lb. română, matematică )
Trening sport 159 lei 349 lei
Încălţăminte sport 139 lei 161 lei

TOTAL: 428,63 lei 966 lei

Cristina PÎRVU, Oana FURTUNĂ, Dumitriţa HAJA
cristinapirvu@ziuadecj.ro

 

Comenteaza