Angajatele CEC Bank, cercetate în libertate. Recursul DIICOT, respins de judecători

Angajatele CEC Bank, cercetate în libertate. Recursul DIICOT, respins de judecători
Liana Brie şi Ana Olga Coldea, cele două angajate ale CEC Bank, acuzate că au fraudat conturile clienţilor, vor fi cercetate în stare de libertate, după ce ieri, Tribunalul Cluj a respins recursul procurorilor DIICOT.

Cele două femei au fost reţinute de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi duse în faţa unui magistrat al Judecătoriei Cluj-Napoca, în 12 septembrie, cu propunere de arestare preventivă. Întrucât judecătorul nu a admis cererea procurorilor, aceştia au făcut recurs la Tribunalul Cluj. Liana Brie şi Ana Olga Coldea ar fi golit conturile clienţilor CEC Bank - Agenţia 6 Cluj-Napoca timp de aproape 6 ani, folosind metoda „suveica", spun procurorii. Cele două angajate au profitat inculsiv de rudele lor sau de economiile pensionarilor, au acuzat anchetatorii.

Pe lângă cele două femei, este acuzată de sprijinirea activităţii infracţionale şi o casieră, Ana Maria Vincze, pe care procurorii au considerat că o pot cerceta în stare de libertate. Prejudiciul produs de inculpate celor 24 de clienţi s-ar ridica la suma de 624.778 de lei, arată procurorii DIICOT. După ce reprezentanţii CEC Bank au sesizat frauda, în 8 martie 2012, cele trei angajate au fost concediate. Urmărirea penală în acest caz a început în iunie 2012.

Procurorul DIICOT prezent ieri la recurs a subliniat faptul că inculpatele au dat dovadă de perseverenţă infracţională, iar prejudiciul creat este foarte mare, Coldea fiind acuzată de sustragerea sumei de 4,3 miliarde de lei vechi, iar Brie de 1,3 miliarde de lei vechi. "Ca şef de agenţie, inculpata Brie a îndemnat-o pe inculpata Coldea să săvârşească infracţiuni. Recuperarea prejudiciului făcut de Brie nu este suficient pentru a nu se lua măsura arestării", a arătat procurorul. Totodată, reprezentantul DIICOT a exemplificat cazul unei femei care a fost acuzată de fapte similare şi a stat în arest preventiv 1 an şi 4 luni.

Avocatul Anei Olga Coldea, Eugen Iordăchescu, a arătat că inculpata a avut o atitudine sinceră, recunoscându-şi vinovăţia şi a apreciat suma de bani sustrasă de aceasta ca fiind "foarte mică". "Este singura persoană validă din familie, singura care munceşte, soţul ei are o pensie de 700 de lei, iar fiica ei, cu grad de invaliditate I are o indemnizaţie care nu acoperă tratamentul de 1.200 de lei lunar", a arătat avocatul. Fiica inculpatei suferă de epilepsie, prin urmare trebuie supravegheată în permanenţă, de acest lucru ocupându-se soţii Coldea, a mai arătat apărătorul.

În cazul Lianei Brie, fosta şefă a agenţiei CEC Bank de la Complexul Hermes din Gheorgheni, avocatul său a arătat că femeia a restituit banii sustraşi înainte de începerea urmăririi penale, mai exact după un control intern al reprezentanţilor băncii. "În 8 martie 2012 s-a recuperate prejudiciul, iar plângerea a fost formulată de CEC Bank în 6 aprilie 2012. Inculpata nu a scăpat de pedeapsă dacă va fi cercetată în stare de libertate, ea e conştientă că va fi condamnată. Libertatea ei e deja restricţionată prin măsura de a nu părăsi localitatea", a arătat apărătorul lui Brie.
La finalul şedinţei de judecată, cele două foste angajate ale CEC Bank şi-au arătat regretul pentru infracţiunile săvârşite. "Regret absolut tot ce am făcut. Nu m-am gândit că se va întâmpla aşa ceva. Când am descoperit situaţia, în 2009, trebuia să anunţ, nu să mă adâncesc în ea", a declarat Coldea, fost ofiţer de cont. La rândul său, Liana Brie a arătat că este conştientă că va fi condamnată pentru faptele ei şi că regretă ceea ce a făcut.

 

Comenteaza